Artikel top billede

Den 14,2 centimeter høje højttaler kan give ekstra stemning via lysdioder på bagsiden. Det skrå design er ikke kun design, her sidder højttaler til at sprede lyden op og ud i rummet. (Foto: Philips PR)

Test: Her er en trådløs højttaler, der spreder både vellyd og stemning omkring sig

Philips Ambilight, der kaster lys bag deres tv, er ganske effektfuldt. Samme effekt får du i selskabets Fidelio FS1-højttaler, og det fungerer godt i mange situationer. Her kan du i den grad tale om at sætte stemning til musikken.

Det er svært at skille sig ud fra mængden i et marked, der er godt mættet af trådløse højttalere.

Philips formår dog at gøre det på en ganske snedig facon med Fidelio FS1-højttaleren.

Her bygger de nemlig små LED dioder ind i enheden, der kan kaste lys op ad bagvæg eller ud i stuen i takt med musikken.

Højttaleren kan samtidig indgå i et komplet wi-fi system - både som surround eller stand-alone, så umiddelbart er prisen på 2.999 kroner ikke helt hen i vejret.

Men det er alt andet lige et prisleje med mange gode konkurrenter.

Smart tænkt

Philips har tænkt lidt ud af boksen her, selv om selskabet ikke ligefrem nytænker den trådløse højttaler, men det er dog smart.

Blandt er det fint tænkt med lysdioderne bagpå og muligheden for at bruge dem i mange sammenhænge lydmæssigt.

Samtidig er det lækkert, at der nemt tilsluttes til enten bluetooth eller wi-fi ved at holde en af de to knapper inde i nogle få sekunder.

Tilslutningsdelen er gjort ekstrem let – også opsætningen via wi-fi. Men brugervenlighed er nærmest et trademark for Philips i konsum-elektronik.

Design med formål

Designet med en let skrå top i et ellers afdæmpet firkantet design giver lidt kant. Kanten på toppen er endda prydet med ægte læder. Her finder du også de diskrete betjeningsknapper.

Bagpå kan du tydeligt se de otte LED-dioder, og her finder du naturligvis også stik til strøm samt knap til henholdsvis wi-fi og bluetooth-tilslutning. Her finder du også USB og analog indgang med mini-jack.

Bluetooth er smart, når der lige skal tilsluttes hurtigt. Wi-fi forbindelsen sikrer bedre og mere stabil forbindelse i stuen – og så kan den naturligvis også indgå i multirum-løsning, som nærmest er et krav i dag.

Du kan bruge FS1 alene eller som stereo. Men den kan naturligvis også indgå sammen med et Philips TV med Ambilight og bidrage både til lyd og lys-stemning. Hertil også som en del i et Philips surround system.

Højttaleren håndterer også Chromecast, Alexa og Google. Hertil Apple AirPlay, så der er nærmest fuld plade.

Lyden og lyset

Ambilight delen fungerer godt. Det kræver lidt tilvænning – også når det bare er fra en lille højttaler.

Jeg synes det fungerer godt, ikke mindst når du har finpudset effekten via Philips app til højttaleren.

Nogle vil hade det, men det er heldigvis også let at slukke for det.

Dioderne bagpå fungerer i øvrigt også hvis du bare tilslutter via bluetooth. Du skal bruge Philips' app for at styre lyset.

Lydmæssigt er vi i den lidt tynde ende. Der er god spredning, men bassen mangler saft, og mellemtonen kunne godt have mere fylde.

Det er til trods for, at der faktisk gemmer sig en 3,5” bas-enhed i højttaleren, hvilket er pænt stort for så kompakt en enhed.

Der er tydeligvis tale om en mindre højttaler, der spreder lyden godt, men det fungerer bedst til baggrundsmusik. Så bliver de 2.999 kroner altså i overkanten.

Savner saft og kraft.

Målt alene på lydkvalitet og finish kan jeg komme i tanke om flere bedre konkurrenter end FS1.

Den er bestemt ikke ringe, men du kan finde konkurrenter, der altså har mere saft og kraft.

Philips skal vælges, hvis du i forvejen har et setup med Philips Hue lys/Ambilight eller gerne vil tilføje den feature.

For det er bestemt effektfuldt, og jeg giver gerne point for nye features. Men her er det ikke nok til at svinge den op i topniveau.


Loading ikon