Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Bankdata, BEC og SDC skal tvinges til at sænke tårnhøje udmeldelses-gebyrer

De tre store bankcentraler er på vej til at blive tvunget til at sænke deres tårnhøje udmeldelsesgebyrer til omtrent det halve.

De danske konkurrencemyndigheder vil have de tre store bankcentraler, Bandata, BEC og SDC, til at lempe i betydelig grad på den betaling, som de i dag kræver, hvis deres kunder vil skifte datacentral.

Ifølge Finans er en afgørelse på vej mod Bankdata, som dermed står til at blive tvunget til at sænke kravet til kunder, der vil opsige samarbejdet, fra de nuværende fem års betaling til betaling for to et halvt til tre år.

Finans skriver, at BEC og SDC allerede har accepteret at sænke deres udmeldelseskrav tilsvarende.

BEC med hovedkvarter i Roskilde håndterer it og data for blandt andet Arbejdernes Landsbank, Spar Nord og Nykredit, SDC med hovedkvarter i Ballerup for sparekasserne og Bankdata med hovedkvarter i Fredericia for blandt andet Jyske Bank og Sydbank.

De tre danske bankcentraler håndterer it-arbejdet for de fleste danske banker og pengeinstitutter.

Der er tale om meget store forretninger, som imidlertid ikke tjener de store penge, da de alle er ejet af deres kunder.

Ifølge Finans er kravet om fem års betaling til kunder, der vil skifte datacentral, en af de væsentligste barrierer for at overtage andre banker herhjemme, da det kan blive meget dyrt at lægge to bankforretninger sammen, hvis de anvender hver deres datacentral.

Finans nævner her Jyske Banks overtagelse af Handelsbanken, hvor regningen for at skifte datacentral kom til at udgøre omkring en milliard kroner.

»Det er vigtigt, at nødlidende banker kan blive afviklet eller overtaget så smidigt som muligt. Derfor ønsker Finanstilsynet, at omkostningerne i forbindelse med afvikling - herunder prisen for at udtræde af en datacentral - bliver så lav som muligt. Ellers risikerer vi, at det i sidste ende er staten og dermed fællesskabet, der står med regningen,” siger Karen Dortea Abelskov, vicedirektør i Finanstilsynet, til avisen.

Finanstilsynet fastslog for flere år siden, at de tre datacentraler burde fusionere.