Artikel top billede

Politiet trodser advarsler og køber en sværm af kinesiske droner: PET er bekymret

Dusinvis af kinesiske droner i det danske luftrum vækker bekymring i efterretningskredse. Amerikanske advarsler er blevet overhørt, vurderes det.

Over de seneste fire år har det danske politi næsten 20-doblet sine indkøb af droner hos den kinesiske drone-producent.

Antallet af DJI-droner i Rigspolitiets tjeneste er siden februar 2019 vokset fra syv til 130, skriver Politiken.

Sværmen af droner med DJI-logo bekymrer Politiets Efterretningstjeneste, som ser en spionagerisiko i produkter fra ’kinesiske leverandører, som får adgang til store mængder brugerdata’.

”Rigspolitiets indkøb sker på et årelangt bagtæppe af advarsler mod at integrere kinesisk højteknologi i særligt kritiske sektorer og sammenhænge. Den kategori falder Rigspolitiets funktion naturligvis i”, fortæller adjunkt ved Center for War Studies, Andre Ken Jakobsson til mediet.

Han vurderer samtidigt, at politiet, ovenpå en række advarsler fra amerikanske myndigheder, burde have fundet alternative leverandører.

I USA blev DJI i maj 2020 placeret på den såkaldte ’Entity List’ over kinesiske aktører, som afskærer selskabet fra adgang til amerikanske leverandører, teknologi og dele af det amerikanske marked.

Forbuddet omfattede også det kinesiske televirksomhed Huawei, som efterfølgende blev fravalgt i forbindelse med udbygningen af det danske 5G-mobilnetværk.

I efteråret 2022 føjede det amerikanske forsvar DJI til en liste over 13 kinesiske virksomheder med tætte bånd til Kinas forsvar.

”Forsvarsministeriet (Department of Defense,red.) er fast indstillet på at fremhæve og forhindre den kinesiske folkerepubliks strategi om militær og civil fusion, som moderniseres ved at sikre, at avancerede teknologier og ekspertise erhverves og udvikles af kinesiske virksomheder, universiteter og forskningsprogrammer, der tilsyneladende er forbrugerrettede enheder," lyder advarslen det fra det amerikanske forsvar ifølge drone-mediet DroneDJ.

DJI er klodens førende drone-producent og opnåede inden det amerikanske forbud en markedsandel på over 75 procent af drone-slaget, skriver branche-mediet TS2.

I et svar til Politiken siger DJI at beskyldninger om potentielle sikkerhedsrisici og forbindelser til det kinesiske styre er baseret på ’dybt forfejlede antagelser og ikke fakta’.
IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Teknisk tester til MOMS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til centralt projektkontor

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Client Partner – Banking and Financial Services – BFS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere