Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

I årevis har Google erklæret sig CO2-neutral, men selskabets udledninger stiger markant – kunstig intelligens får skylden

Google bruger, mere vand, mindre vedvarende energi og udleder mere CO2, trods de har slået sig op på at være carbon neutral siden 2007.

I årevis har der i bunden af Googles søgemaskine stået, at selskabet er ”Carbon neutral since 2007”.

I dag er teksten erstattet med: ”På vej mod en CO2 fri fremtid - se de skridt vi har taget”

Det skyldes Googles nye miljørapport for 2023, hvor selskabet må erkende, at de ikke er så grønne, som de har reklameret med.

I miljørapporten fremgår det, at Googles såkaldte ’scope 2-udledninger’, der er et udtrykt for et selskabs indirekte CO2-emisioner, steg med hele 37 procent fra 2021 til 2022.

Det skriver The Register.

Samtidig faldt Googles forbrug af vedvarende fri energi fra 66 til 64 procent i perioden.

De skuffende data skyldes de massive energiudledninger, der er forbundet med at udvikle og holde AI-teknologier kørende, hvilket er blevet en af Googles kerneforretninger.

Og ifølge Ben Gomes, Googles SVP for læring og bæredygtighed, er det usikkert, hvorvidt selskabet kan nedbringe energiudledningen forbundet med AI-teknologierne.

"Det er svært at forudsige den fremtidige vækst i energiforbrug og udledninger fra AI-computing i vores datacentre,” siger Ben Gomes, i rapporten.

Han tilføjer, at Google fortsat: "fokuserer på at udvikle nye måder at gøre AI-computing mere effektiv på og samtidig udnytte de muligheder, som AI giver for at have en positiv indvirkning på miljøet."

Mere vand og mindre vedvarende energi

Mens Googles forbrug af vedvarende energi faldt en anelse fra 2021 til 2022, steg vandforbruget med hele 22 procent.

I 2021 lancerede Google ellers et vandpåfyldningsprogram, der går ud på, at selskabet vil genopfylde 120 procent af det ferskvand, de bruger inden 2030. I 2022 gendannede Google kun 6 procent af deres forbrugte vand, ifølge miljørapporten.

Ifølge The Register brugte Google omkring 5,6 milliarder liter vand i 2022.

I rapporten skriver Google, at de "aktivt udforsker nye partnerskaber og muligheder" for at forbedre sit vandforbrug.

Google beskriver sig selv som et "AI-first company" i rapporten, hvilket langt hen ad vejen forklarer, hvorfor deres energi- og vandforbrug stiger så drastisk, især i betragtning af AI-gennembruddene i det forgangne år.

OpenAI’s ChatGPT bruger eksempelvis omkring 500 milliliter vand til at køle sin datahardware, på en enkelt samtale med 20-50 spørgsmål/svar, skriver The Register yderligere.

Du kan dykke længere ned i Googles miljørappoort for 2023 her.