Artikel top billede

Underholdende bog om alt det, som er umådeligt svært at forstå

I Teorien om ingenting prøver chefredaktøren på Illustreret Videnskab at holde en af klodens fremmeste fysikere fast på teorier, som kan være umådeligt svære at forstå. Man kan også opleve forfatterne i samtale på Planetariet.

Det er afgjort muligt at føre en samtale om livet, universet og alting med Holger Bech Nielsen, professor emeritus i teoretisk højenergifysik ved Niels Bohr Instituttet.

Men man må være forberedt på, at samtalen hurtigt fører i alle mulige retninger. Desuden lader Bech Nielsen sig ikke binde af banale begreber som tid og rum.

I den nye bog ”Teorien om ingenting” gør journalist Jonas Kuld Rathje dog alligevel et forsøg på at forstå og formidle teorierne. Ligeledes søger han at få Holger Bech Nielsen til at være så konkret og jordnær som muligt.

Rathje er chefredaktør på Illustreret Videnskab og har således forudsætningerne på plads for at formidle ekstremt komplekse emner på en så logisk, forståelig og præcis facon, som det nu engang er muligt. Det bærer bogens stil og sprog også præg af.

Det er anden gang, at de to samarbejder om et bogprojekt; forløberen hed Teorien om alt.

Men i Teorien om ingenting handler det altså mest om alt det, der både udgør den største del af universet og så alligevel ikke rigtig er til stede. Blandt andet vakuum, mørk energi og sort stof.

Ligeledes antyder Holger Bech Nielsen, at tiden i sig selv kan være en slags illusion eller i hvert fald ikke pr. automatik er kronologisk fremadskridende i den traditionelle forstand.

En del af bogen er bygget op om samtaleformen, hvor de to forfattere i samtale- eller mailform stiller spørgsmål til eller udfordrer hinanden.

Det forekommer indledningsvist lidt kunstigt, men fungerer egentlig ok. Primært da Jonas Kuld Rathje dermed bliver i stand til at træde ind i rollen som læserens ambassadør i forsøget på at konkretisere, uddybe og spørge ind til emner, som ingen mennesker i virkeligheden helt forstår.

Her letter det også, at Bech Nielsen ikke kun udtænker vilde og fantasifulde teorier, men også er god til at formidle dem i et billedsprog, som trods alt gør dem lettere at begribe.

Rent grafisk er bogen domineret af fotos, der viser forfatterne i samtale eller – endnu hyppigere – af Holder Bech Nielsen alene, hvilket naturligvis er helt fint.

Men en del af fotografierne kunne måske nok med fordel have været suppleret med grafik eller illustrationer, som søgte at formidle de komplekse tanker og teorier. For det kan, alle gode forsøg til trods, ofte være svært at hænge på.

I denne korte video fra forlaget kan man i øvrigt høre en stærkt kondenseret udgave af nogle af bogens pointer.

Desuden kan man – meget passende – opleve de to forfattere i samtale på Planetariet den 18. og 19. december. I skrivende stund er der stadig billetter, og det kan man læse mere om her.

Titel: Teorien om ingenting / Forfattere: Holger Bech Nielsen og Jonas Kuld Rathje