Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

10 smarte AI-funktioner til Windows 11, som du kan prøve allerede nu

Windows’ fremtid er fyldt med AI, men faktisk er der en række funktioner, som allerede er ude i dag, hvis du bor det rigtige sted. Se dem her.

Microsoft satser tungt på AI, og det er også planen, at kunstig intelligens skal gennemsyre styresystemet Windows i fremtiden.

Men faktisk er der allerede en række AI-funktioner i Windows 11, som du som bruger kan benytte i dag. Mange af disse AI-funktioner blev annonceret for længe siden og er langsomt strømmet ud til Windows-pc'er.

Det skal dog bemærkes, at disse funktioner i flere tilfælde er geografisk begrænsede.

For eksempel har Microsoft stadig ikke gjort Copilot tilgængelig i Europa.

Listen, som er udarbejdet af vores søstermedie Computerworld.com, dækker over alle tilgængelige Windows 11 AI-funktioner, men der kan fremgå funktioner, som endnu ikke er ude i Europa, men som kommer meget snart.

1. Copilot, AI-assistenten

Vi begynder med den åbenlyse (og ikke tilgængelige i Europa endnu), som er Copilot.
Copilot er den mest hypede generative AI-funktion i Windows 11, og den er den mest betydningsfulde.

Copilot-sidebjælken giver adgang til en GPT 4-baseret sprogmodel på dit skrivebord, komplet med indbygget Bing-søgning.

Du kan klikke på "Copilot"-ikonet på proceslinjen eller trykke på Windows+C for at åbne det.

Det er som at have Bing Search eller ChatGPT lige ved hånden. Det understøtter selv nu plugins – brugeren kan vælge at deaktivere søgepluginnet fra Copilot-sidebjælken, hvis du ikke vil have det til at søge i Bing.

Copilot kommer endda til Windows 10-pc'er, selvom det vil tage flere måneder, før den gradvise proces er færdig.

2. Paint Cocreator, til generering af kunstig intelligens

På Windows 11 kan Paint nu generere AI-kunst til dig. Hvis du starter Paint, vil du se en "Cocreator"-knap på værktøjslinjen til det formål. Systemet bruger OpenAIs DALL-E 3-model til at generere billeder. Det fungerer ligesom at bede Copilot om at generere billeder for dig - eller bruge Bing Image Creator .
Det tilbyder også stilvalg som "Photorealistic" eller "Pixel Art".

3. OCR i klippeværktøjet

Windows 11's Snipping Tool – eller klippeværktøj – understøtter nu Optical Character Recognition (OCR).
Du kan bruge den til at kopiere tekst fra billeder – eller hvad som helst i enhver applikation på din skærm - og indsætte den et andet sted. For at bruge dette skal du bare trykke på Windows+Shift+S for at åbne Snipping-grænsefladen.

Tegn et rektangel omkring det, du vil kopiere tekst fra.

Du vil se en meddelelse om, at et skærmbillede blev taget. Klik på den. Klik derefter på knappen "Teksthandlinger" i forhåndsvisningsvinduet for Snipping Tool.

Du kan derefter kopiere tekst fra skærmbilledet - eller endda redigere detaljer som e-mailadresser og telefonnumre.

4. Fjern baggrunde i Paint

Paint kan også fjerne baggrunde fra billeder. Først skal du åbne billedet i Paint – enten højreklik på en billedfil i File Explorer og vælg ’Åbn med’ og så vælge Paint, eller start Paint og åbn billedet inde fra værktøjet.
I Paint skal du klikke på knappen "Fjern baggrund" i billedsektionen på værktøjslinjen. Paint vil bruge AI til at registrere baggrunden og forgrunden af ​​billedet og fjerne baggrunden for dig.

Du kan derefter indsætte forgrundselementerne i et andet billede.

5. Baggrundssløring i Fotos

Foto-appen kan også sløre baggrunde. Først skal du åbne billedet i Fotos - enten højreklik på en billedfil i Stifinder og vælg ’Åbn med’ og vælg så Fotos, eller start Fotos og åbn billedet derfra.

I Fotos-appen skal du klikke på knappen "Rediger billede" øverst i vinduet eller trykke på Ctrl+E. Klik derefter på knappen "Baggrundssløring" på værktøjslinjen.

Fotos vil bruge AI til at registrere baggrunden. Brug mulighederne her til at tilpasse din baggrundssløring. Billeder vil kun sløre baggrunden og efterlade forgrundselementerne alene.

6. Video Auto Compose i Clipchamp

Microsofts Clipchamp-videoeditor har nu fået AI-redigeringsfunktioner.

For at finde dem skal du starte Clipchamp fra din Start-menu. Brug indstillingen "Opret en video med AI" på fanen Hjem i Clipchamp.

Du kan derefter levere videoer og billeder. Microsoft siger, at AI vil finde højdepunkter fra dine videoer.

Specifikt siger Microsoft, at Clipchamp vil bruge sin "smarte AI-model" til at skabe "en professionelt designet video automatisk."

7. Copilot i Edge

Det er også værd at fremhæve Copilot-sidebjælken i Microsofts Edge-browser, som er tilgængelig i Europa.

For at finde den skal du åbne Edge-browseren og derefter klikke på Copilot-ikonet i højre side af browserens værktøjslinje.

En særlig interessant funktion i er fanen "Skriv". Du kan bruge Edge til hurtigt at komponere afsnit, e-mails, lister over ideer eller blogindlæg med den tone og længde, du foretrækker.

Du kan derefter kopiere og indsætte det til det program, du foretrækker – eller bruge knappen "Tilføj til websted" for at indsætte det direkte på det aktuelle websted.

8. Smart App Control

Få mennesker bruger det nu, men Smart App Control er en ny funktion i Windows.
Microsoft siger, at det "bruger AI til at forudsige, hvilke apps der er sikre at downloade og køre på Windows 11."

Det er ikke tilgængeligt på de fleste Windows 11-systemer – kun på nye Windows 11-installationer.

Det er dybest set en måde for Windows at være mere aggressiv med hensyn til at kontrollere, hvilke applikationer der kører på din pc, hvilket sikrer, at kun pålidelige applikationer kører.

Som en valgfri funktion ser dette lovende ud. Det ville være fantastisk, hvis Windows var mere aggressive omkring at sikre, at mistænkelige applikationer ikke kan køre på gennemsnitlige brugeres pc'er – samtidig med at de giver superbrugere muligheden for at fravælge, selvfølgelig.

9. Windows Studio Effects til NPU’er

Mens Intel, AMD og Qualcomm ivrigt lancerer chips med neurale processorenheder (NPU'er), kan Windows ikke bruge dem til meget – endnu.
Det Windows 11 kan gøre med en NPU er at bruge "Windows Studio Effects."

Disse funktioner bruger din computers lokale hardware til at forbedre din video og lyd ved video- og taleopkald.

De inkluderer baggrundseffekter (funktioner såsom baggrundssløring), øjenkontakt (får det til at se ud som om du kigger på webkameraet, selvom du ikke er det) og stemmefokus (dæmpning af baggrundsstøj, mens du taler).

Hvis du har en pc med en NPU, kan du tilpasse disse ved at gå til Start derefter Bluetooth og enheder og så Kamera og vælge din kameraenhed.

10. Copilot til Microsoft 365 – kun for større virksomheder

Det er ikke ligefrem en funktion, der er indbygget i selve Windows 11, men den mest sprudlende AI-funktion, Microsoft har vist frem, er Microsoft 365 Copilot.
Dette er Copilot-teknologien, der integreres med Microsoft Office-applikationer som Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams og OneNote.

Virksomheder kan abonnere på dette nu, men individuelle Microsoft 365-brugere har endnu ikke adgang.

Det kommer sandsynligvis næste år. Microsoft har endnu ikke annonceret individuelle brugerpriser, men virksomheder skal betale 30 dollar per bruger per måned for Copilot til Microsoft 365.

Lige nu er der den begrænsning, art virksomheder skal købe mindst 300 brugerlicenser, så derfor er det kun større organisationer, der får gavn af værktøjet. Det forventes at blive ændret i den kommende tid.

Alligevel, hvis du arbejder for en virksomhed med adgang til denne funktion, har du adgang til den i dag - og du kan få den til at skrive Word-dokumenter for dig, opsummere dine e-mails og påtage dig andre

Der kommer flere AI-funktioner i det kommende år, hvor kunstig intelligens for alvor ventes at blive integreret.