Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

David Heinemeier Hansson og Spotify raser mod nyt Apple-gebyr: “Selv ikke mafiaen er så grådig”

Spotify, Epic og danske David Heinemeier Hansson er blandt de skarpeste kritikere af et nyt Apple-gebyr.

Et nyt transaktionsgebyr, som Apple har indført efter en ny afgørelse ved den amerikanske højesteret, har skabt vrede hos den svensk-stiftede streaminggigant Spotify og en række andre app-udviklere.

"Apple har igen vist, at selskabet vil gøre alt, hvad der står i dets magt, for at beskytte det overskud, som det høster fra udviklere og forbrugere under App Store-monopolet," oplyser Spotify i en meddelelse ifølge det svenske erhvervsmedie Dagens Industri.

I Apples App Store har det hidtil været et krav, at apps skulle anvende Appels eget betalingssystem, hvor selskabet tager en kommission op til 30 procent. Det har endda været forbudt for app-udvikler at linke til eller blot informere om alternative betalingsmetode.

Gebyr på eksterne links

Men som Computerworld tidligere på ugen fortalte, har den amerikansk højesteret netop afgjort, at Apple ikke længere kan forhindre apps i App Store i at henvise til alternative betalingsmetoder uden for App Store.

Apple vil dog nu i stedet forsøge at tage en kommission på mellem 12 og 27 procent fra udviklere, som anvender et andet betalingssystem end Apples eget, og det er dette gebyr, som har skabt vrede.

Det er blandt andet Spotifys forhåbning, at EU-Kommisssionen vil bremse Apple, hvis selskabet også planlægger at indføre gebyret i Europa.

"Vi opfordrer kraftigt Europa-Kommissionen til at handle hurtigt og beslutsomt for at sikre at Apple ikke her pålægger lignende gebyrer, der er forbudt i henhold til Digital Markets Act,” lyder det ifølge Dagens Industri fra Spotify.

Selv ikke mafiaen er så grådig

Danske David Heinemeier Hansson, der er berømt udvikler, partner i amerikanske 37 Signals og som tidligere har været på kant med Apple, møder også det nye gebyr med kradse bemærkninger.

“Selv ikke mafiaen er så grådig, lunefuld eller omhyggelig i sine bestræbelser på at få folk til at betale beskyttelsespenge,” skriver han på LinkedIn.

Tim Sweeney, der er administrerende direktør for Fortnite-producenten har også på det sociale medie X oplyst, at Epic har tænkt sig at udfordre Apples gebyr planer ved retten.