Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Thomas Møgelbjerg)

Netcompanys salg i Danmark går tilbage - men det tabte hentes i udlandet

Netcompany rundede seks milliarder kroner i omsætning i 2023 og det på trods af, at salget i Danmark faktisk går en smule tilbage. Men indtjeningen har svært ved at følge med.

Netcompany og topchef André Rogaczewski kan nu kigge tilbage på et tilfredsstillende men dog udfordrende 2023, hvor særligt den private sektor i Danmark har drillet det store danske it-hus.

I selskabets netop offentliggjorte årsregnskab for 2023 stiger omsætningen til 6,1 milliarder kroner i 2023 mod 5,5 milliarder i 2022.

Men langt størstedelen – 4,1 milliarder kroner - kommer fra den offentlige sektor, der er vokser 14 procent fra året før. Modsat lander omsætningen i den private sektor på lige under to milliarder, hvilket stort set ikke har rykket sig siden 2022.

”Når vi ser tilbage på 2023, så vi et år med endnu endnu større usikkerhed end i 2022, hvilket især påvirkede den danske forretning. På trods af udfordringer leverede vi vækst og indtjening i tråd med vores forventninger, og vi er stolte af den over den præstation,” udtaler André Rogaczewski, administrerende direktør i Netcompany, i regnskabet.

I tredje kvartal indsnævrede Netcompany sine forventninger til omsætningen fra at lyde på mellem 10-12 procent til 8-10 procent for hele 2023. Selskabet lykkedes med at slå de opdaterede forventninger, da væksten for 2023 ender på 10,7 procent.

Hvor sælger Netcompany mest?

Kigger man isoleret set på Netcompanys omsætning i Danmark er den faldet små 0,2 procent som det eneste marked, hvor Netcompany har oplevet et beskedent men dog faldende salg i 2023.

Særligt lange beslutningsprocesser i den private sektor i Danmark – at virksomhederne simpelthen i højere holder grad holder på pengene – har betydet, at Netcompany har solgt mindre end tidligere.

Danmark er dog stadig Netcompanys største enkeltstående marked med en omsætning på 2,9 milliarder kroner. Danmark står dermed for 46,8 procent af Netcompanys samlede omsætning på 6,1 milliarder kroner.

Meget bedre ser det ud, hvis man kigger udenlands.

Instrasoft-datterselskabet, som Netcompany blandt andet udvikler den kommende EU-wallet med, vokser med næsten 26 procent til 2,1 milliarder kroner i 2023 mod 1,7 milliarder kroner sidste år.

Og samtlige af Netcompanys markeder udenfor Danmark vokser med tocifrede vækstrater. I Storbritannien og i Norge vokser omsætningen med henholdvis 22 og 26 procent, mens den i Holland – der dog også er Netcompanys klart mindste marked – vokser med hele 44,7 procent.

”Mod slutningen af året har vi set et skift i kundestemningen i det danske privatsegment, og vi er begyndt at konvertere pipeline-sager i overensstemmelse hermed. Desuden begynder vi året med forbedret omsætningssynlighed. De makroøkonomiske udsigter ser dog stadig usikre ud, og det høje niveau af geopolitisk uro, som vi oplevede i 2023, fortsætter,” siger André Rogaczewski yderligere i regnskabet.

Netcompany forventer en omsætningsvækst i 2024 på mellem 7 og 10 procent.

Indtjeningen falder stødt

Men mens omsætningen generelt er stigende, har indtjeningen i Netcompany svært ved at følge med.

Indtjenings-marginen (EBITDA) lyder på 14,9 procent for året mod 20,1 procent i 2022.

Indtjeningsresultatet lander på 900 millioner kroner i 2023 mod 1,1 milliarder kroner sidste år.

“Jeg er stolt af de resultater, som vores mere end 7.700 dedikerede og talentfulde medarbejdere har leveret i et udfordrende år. I kombination med vores forbedrede Go-To-Market-strategi, der fokuserer mere på produkter og platforme og genbrugelighed, er jeg overbevist om, at vi er på vej til at blive en europæisk markedsleder,"

I 2024 forventer Netcompany en indtjeningsmargin (EBITDA) på mellem 15 og 18 procent.

Om to år - i løbet af 2026 - forventer Netcompany en omsætning på 8,5 milliarder kroner og en indtjeningsmargin på 20 procent.