Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: U.S. AIR FORCE ACADEMY)

Her er Elon Musks fem hovedpointer ovenpå skuffende Tesla-regnskab: “Jeg kommer praktisk talt til at skulle sove på selve produktionslinjen”

“Jeg kommer praktisk talt til at skulle sove på selve produktionslinjen,” sagde Elon Musk om de produktionsudfordringer, som han forventer i forbindelse med lanceringen af en ny billigere Tesla. Få overblikket over væsentligste udmeldinger, som Tesla-topchefen kom med onsdag aften.

I løbet af det seneste kvartal har Tesla lanceret den nye Cybertruck, leveret et rekordstort antal biler og kan tilmed bryste sig af, at Model Y er blevet den bedst sælgende bil i verden.

Alligevel skuffede selskabets regnskab for fjerde kvartal af 2023 onsdag aften investorerne, der kvitterede ved at sende aktien ned med mere end otte procent på eftermarkedet.

Det skyldes blandt andet at selskabet ikke indfriede forventningerne, når det kom til indtjeningen, og samtidig varslede selskabet, at det forventer at væksten i antallet af producerede biler vil blive mærkbart lavere i det kommende år.

Men vi har kigget lidt dybere i regnskabet og spidset ørene ved gennemlytninger af Teslas topchef Elon Musk og finansdirektør Vaibhav Tanejas efterfølgende konference-opkald, hvor de besvarede spørgsmål fra analytikere og investorer.

Her hæftede vi os især ved fem ting.

Konkurrenter forholder sig lunkent til software-tilbud

Tesla har haft stor succes med at lade andre bilproducenter købe sig adgang til sit ladenetværk.

Men det går mere trægt med planen om at lade konkurrenter købe sig adgang til selskabets selvkørende-software - også kendt som Full Self Driving eller blot FSD.

Således kunne Teslas topchef Elon Musk onsdag fortælle, at selskabet er i dialog med flere bilproducenter om at licensere softwaren, men at dialogen endnu ikke har båret frugt.

Ifølge Elon Musk kan forklaringen på den manglede interesse være, at andre bilproducenter “stadigvæk ikke tror på at det er virkeligt,” når Tesla taler om teknologiens store potentiale.

Elon Musk står fast på AI-afpresning

I forbindelse med telefon-konferencen onsdag, gentog Elon Musk et krav om at få øget sin ejerandel, som han tidligere på måneden fremsatte på det sociale medie X.

På X forklarede han, at det var nødvendigt, at hans ejerandel i selskabet blev hævet fra 13 procent til 25 procent, hvis han skulle fortsætte med at udvikle nye kunstig intelligens-produkter for Tesla.

Ellers, lød hans besked på det sociale medie X, ville han udvikle kunstig intellligens produkter uden for Tesla.

Over for investorerne forklarede han, at kravet skyldes, at han ikke vil bidrage til udviklingen af kunstig intelligens i Tesla uden at have en ejerandel, der er så stor, at den vil fungere som et bolværk mod, at han på et tidspunkt blev smidt på porten af aktivistiske investorer.

Kravet kommer efter, at han i 2022 Tesla-aktier for milliarder af dollar for finansiere sit køb af det sociale medie Twitter, der efterfølgende har skiftet navn til X.

Teslas bestyrelse har endnu ikke reageret på hans krav, og det er uvist om, hvordan det skal gennemføres i praksis, uden at det vil betyde, at eksisterende investorer vil få udvandet deres aktier.

Ny billigere Teslas kan gå i produtktionen til næste år

Rygterne om en ny mindre og billigere Tesla har længe floreret, og den er på rygteplan både blevet omtalt under navnet Model 2 og kodenavnet Redwood.

På telefonmødet med investorerne uddybede Elon Musk planerne, og han forklarede, at ambitionen var, at den skulle gå i produktionen allerede til næste år.

Udmeldingen kom dog med en lang række forbehold fra Tesla-topchefen.

“Det skal tages med et gran salt, da jeg er ofte er for optimistisk,” lød det med, hvad nogen måske vil kalde for ukarakteristisk stor selvindsigt fra Elon Musk, som herefter tilføjede:

“Jeg vil ikke have at jeres hoved eksploderer, men jeg er ofte for optimistisk, når det gælder tid, og ifølge vores nuværende planer vil vi begynde produktionen i slutningen af 2025. Det vil altså sige i anden halvdel af næste år. Men det er bare ifølge vores nuværende tidsplan.”

Elon Musk understregede samtidig, at det var tale om en yderst ambitiøst tidsplan, og at produktionen at bilen vil blive en udfordring.

“Jeg kommer praktisk talt til at skulle sove på selve produktionslinjen,” siger han.

Robotten Optimus kan være på trapperne

Allerede til næste år kan Tesla være klar til at producere og levere robotten Optimus, der er en menneskelignende robot med arme og ben.Elon Musk beskrev onsdag robotten som revolutionerende og med et potentiale til at blive Teslas mest værdifulde produkt.

“Det er uden sammenligningens den mest sofistikerede menneskelignende robot, der er blevet udviklet nogle steder i verden. Vi tror på, at der er en god sandsynlighed for, at vi klar til levere et vist antal Optimus-enheder til næste år,” lød det overfor investorerne.

Velspækket pengekasse

Selvom det seneste kvartal ikke blev så profitabelt, som det var forventet, så har Tesla gennem de seneste år ophobet en pengekasse, der er mere velspækket end nogensinde før.

Således har selskabet nu ifølge regnskabet knap 200 milliarder kroner stående på bankbogen, hvilket åbner muligheden for at selskabet kan investere i og eksekvere på nye projekter.