Artikel top billede

Han stod bag et hackerangreb der lukkede 800 Coop-butikker - nu er han dømt

En i dag 24-årig hacker er et blevet i dømt 13 år fængsel for sin rolle i mere 2500 ransomware-angreb, hvor af et af dem ramte 800 Coop-butikker.

Et medlem af hackergruppen Revil er blevet dømt til 13 år og syv måneders fængsel i en amerikansk domstol for et ransomware-angreb, der blandt andet gik udover 800 svenske Coop-butikker.

Den dømte, Yarosloav Vasinskyi, er en 24-årig ukrainsk statsborger. Han skal udover fængselsstraffen også betale 16 millioner dollar i erstatning for rollen i intet mindre end 2500 ransomware-angreb, hvor der blev forlangt mere end 700 millioner dollar i løsesum.

"Som strafudmålingen viser, arbejder Justitsministeriet sammen med vores internationale partnere og bruger alle værktøjer til vores rådighed for at identificere cyberkriminelle, beslaglægge deres ulovlige fortjeneste og holde dem ansvarlige for deres forbrydelser," siger den amerikanske justitsminister Merrick B. Garland i en pressemeddelelse.

Butikker måtte holde lukket

Et af angreb som han stod bag var et omfattende angreb på den amerikanske softwarevirkomhed Kaseya, der blandt andet havde Coop i Sverige om en af sine kunde

Hackerne krævede, at Kaseya belate 438 millioner kroner i løsepenge, og samtidig blev selskabet it-sytemerne og dermed også dets kunder holdt som gidsler.

For Coop i Sverige var konsekvensen, at 800 butikker måtte holde lukket i dagevis, fordi deres kassesystemer var blevet lammet.