Biolog ny direktør for it-skrot-ordning

Cand. scient. i biologi Peer Lund-Thomsen er ny direktør for Elretur, producenternes nye retur-ordning for al elektronisk og elektrisk affald. Selvom lovgivningen bag Elretur først træder i kraft om et år, får den nye direktør rigeligt at se til.

Det bliver Peer Lund-Thomsen der skal sørge for, at producenter og importører til næste år betaler for bæredygtig bortskaffelse af udslidt forbrugerelektronik. Og han var på det nærmeste selvskrevet til jobbet.

- Det er måske så meget sagt, men jeg har da erfaring fra begge sider af bordet, siger Peer Lund-Thomsen til Computerworld.

Den 44-årige nyslåede direktør for Elretur er uddannet Cand. Scient. i biologi.

Han er gennem mange år blevet velbevandret inden for behandling af især elektronikaffald i både kommunalt og privat regi.

De seneste år har Peer Lund-Thomsen været selvstændig konsulent med fokus på at hjælpe virksomheder med miljøgodkendelser.

Nok at tage fat på

Bag den landsdækkende Elretur-ordningen står EPA, Elektriske/Elektroniske Producenters Affaldsorganisation.

Sammenslutningen består af blandt andre ITEK, Brancheorganisationen Forbrugerelektronik og FEHA, Foreningen af fabrikanter og importører af elektriske husholdningsapparater.

Foreningerne i EPA har gennem flere år forberedt det uundgåelige: At få producenterne til at indse, at de skal betale og tage ansvar for skrotningen af elektrisk og elektronisk isenkram, og at gøre benarbejdet inden lovgivningen blev presset ned over hovedet på branchen.

Med ansættelsen af Peer Lund-Thomsen får EPA en spydspids, der skal få projektet på plads, inden lovgivningen gælder næste år. Han begynder d. 1. august og har nok at gøre, selvom der er lang tid til, at Elretur skal fungere.

- Vi har været på forkant, men det er vi også nødt til, for det er et stort planlægningsarbejde. Vi skal have opsamling med videre på plads. Der er nok at se til, men vi er allerede godt på vej, forklarer Peer Lund-Thomsen.

Hvis en producent eller importør ikke melder sig til Elretur-ordningen, betyder den nye lov, at firmaet selv skal organisere og finansiere bortskaffelsen af sine produkter. Og det bliver dyrt.

- Det er et retfærdigt system. Producenterne skal betale for den del, de har ansvaret for. Den store udfordring bliver at få så mange med som muligt i den kollektive ordning, mener Peer Lund-Thomsen.

Forbrugerne vil ikke mærke nogen forskel, for de skal aflevere elektronisk affald som hidtil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere