IT-Branchen utilfreds med statens it-aftaler

IT-Branchen er ikke tilfreds med, at Finansministeriet har udnævnt Xerox og Topnordic som de to første eneleverandører til de statslige institutioner. Monopol-aftaler, kalder foreningen aftalerne.

IT-Branchen er langt fra tilfreds med den rammeaftale, som Finansministeriet i sidste uge indgik med Xerox og Topnordic.

Udnævnelsen betyder, at Xerox og Topnordic i de kommende to til tre år bliver ene-leverandører af henholdsvis multifunktions-maskiner og printere til samtlige statslige institutioner.

Dermed blev de to selskaber de første vindere af finansminister Thor Pedersens (V) planer om at begrænse antallet af it-leverandører til staten.

Paradoksal strategi

"Det er paradoksalt, at Finansministeriet har en leverandør-strategi, der er den stik modsatte af, hvad Videnskabsministeriet sammen med it-branchen forsøger at fremelske," siger Jakob Lyngsø, direktør i IT-Branchen.

Han henviser til, at IT-Branchen sammen med Videnskabsministeriet forsøger at fremme åbne standarder og øge såvel konkurrence som innovation ved at hjælpe flere også mindre leverandører ind som leverandører til det offentlige.

"Jeg tror, at op mod halvdelen af omsætningen til det offentlige på de her områder vil komme fra en enkelt leverandør, hvis den her statslige monopolaftale løber i tre år, og den også breder sig ud i kommuner og amter," siger Jakob Lyngsø.

Det vil i givet fald være nedbrydende, mener han og tilføjer:

"Det gavner i hvert fald hverken konkurrence eller innovation."

Sludder og vrøvl

At en sådan eneleverandør-aftale hæmmer konkurrencen og udviklingen i markedet afviser Signe Lynggaard Madsen, chef for Finansministeriets Indkøbssekretariat.

"Kritikken af aftalen er simpelthen noget vrøvl. Når vi ser, hvor lille en del af omsætningen på verdensplan inden for branchen vi tegner os for med mindre end 0,5 procent, så synes jeg, det lyder lidt specielt, at det skulle begrænse udviklingen," siger Signe Lynggaard Madsen.

Til det siger ITB-direktøren, at selve de fysiske produkter bare er en lille del af den store helhed.

"Hardwaren udvikles ikke i Danmark, men det gør mange af service- og supportaftalerne i høj grad," siger han.

Han peger på, at service-aftalerne vil blive videreudviklet i de kommende år af de to udvalgte leverandører, mens de eksisterende vil sygne hen.

"Når så aftalerne sendes i et nyt udbud om tre år, hvem kan så levere de bedste og billigste serviceaftaler? Det kan selvfølgelig de eksisterende leverandører," siger Jakob Lyngsø.

Hanr er overbevist om, at Finansministeriets strategi med eneleverandører fører til monopoler på de udvalgte områder.

Sparer millioner

For Finansministeriets Indkøbssekretariat har målet med eneleverandøraftalerne i høj grad været at skaffe de statslige institutioner konkurrencedygtige priser.

Ifølge Finansministeriets udregninger vil der være helt op til 85 millioner kroner at spare om året med den nye indkøbsaftale.

Der har ikke været tale om en prækvalificering af leverandører til udbuddet af printere og multifunktionsmaskiner, fordi aftalen er udbudt som miniudbud oven på den eksisterende rammekontrakt, som SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service) har på området for kontormaskiner.

"Vi har standardiseret udvalget til 16 multifunktions-maskiner og syv printere, og bedt leverandørerne om at byde ind," siger Signe Lynggaard Madsen.

Alle leverandører på SKI rammekontrakten har fået en opfordring til at byde ind med tilbud på det nye miniudbud.

Det vil sige, at følgende virksomheder har haft mulighed for at byde ind: Topnordic, Xerox, Ikon, Dell, Konica Minolta, Sharp, NRG, Atea.

Vinderne blev i denne omgang Xerox og Topnordic, men i den kommende tid udvider Finansministeriet de bindende statslige indkøbsområder med udstyr som pc'er, harddiske, skærme et cetera.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere