Spileventyr: Danmark må tage ved lære

Massiv statsstøtte har gjort den canadiske storby Montreal til et af verdens førende områder inden for computerspil. Skal Danmark bruge den canadiske opskrift for at få del i de milliarder af kroner, den voksende spilindustri hvert år omsætter for?

ComputerViews: I den seneste uge har Computerworld rapporteret fra Quebec i Canada om et voksende spilmekka, der nærmest suger spilvirksomheder til sig i disse år.

Et nyt Hollywood for computerspil, har branchefolk ligefrem kaldt storbyen Montreal.

Opskriften er ganske enkel, og består to dele.

En massiv statsstøtte i form af smarte skattefradrag til virksomhederne og de ansatte. Og en god portion uddannelser der sprøjter unge programmører ud til de virksomheder, der hungrer efter kreative hjerner.

Er blevet et hotspot

Efter 10 år er resultatet, at Montreal er et af denne verdens hotspots for internationale producenter af computerspil.

Virksomheder som Electronic Arts, Activision og Ubisoft satser stort i Canada og pumper hvert år spil ad libitum ud på et stadig mere sultent marked.

I dag huser Montreal og omegn knap 5.000 spiludviklere og godt 70 virksomheder i branchen.

Resultatet er nået ved at give generelle skattelettelser – og ikke ved at støtte enkelte projekter.

For hvad i Counter-Strikes-hellige-navn ved statsansatte bureaukrater om hvilke spil, der hitter i morgen?

Hvad skal Danmark?

Spørgsmålet er, om Danmark kan lære noget af Canada?

Skal vi også satse på en Quebec-model, som man har haft så stor succes med ”over there”?

Her i landet er det som regel virksomheder som IO Interactive og Deadline Games, der kommer på tale, når det drejer sig om danske succeser i en branche, hvor et nyt computerspil til det internationale marked nemt koster mere end 100 millioner kroner at udvikle. Mere end en gennemsnitlig amerikansk actionfilm.

Spørgsmålet er, om der efterhånden er tale om Tordenskiolds soldater.

Prøv lige selv at nævne bare fem andre danske spilvirksomheder, der er slået igennem på det internationale marked.

Ikke nemt, vel?

Politikere må tage stilling

Der er enkelte lyspunkter i den danske spilindustri. For eksempel har mange af de store spilforlag – senest THQ – valgt at placere afdelinger i Danmark.

De små fyrfadslys i mørket er dog i en helt anden størrelsesorden, end man ser i det canadiske Quebec.

Og man kan stille spørgsmålet, om ikke et radikalt skifte i retningen af det, man har gjort i Quebec, var vejen frem mod flere jobs?

I hvert fald er det uheldigt, at Nordisk Råds støtteprogram til nordiske spilprojekter netop er blevet beskåret, når det nu er stort set det eneste sted, at danske spilproducenter kan hente den startkapital, der er så svær at skaffe.

Hvis den digitale oplevelsesøkonomi skal tegne Danmarks ansigt på et globalt marked, hvor andre lande stormer frem, så bliver man i hvert fald nødt til at forholde sig til spørgsmålet fra politisk side.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere