Folk i Sanders sikkerhedspanel: Vi bliver ignoreret

Vi bliver ikke lyttet til, lyder det fra flere medlemmer af it-sikkerhedspanelet, som videnskabsminister Helge Sander oprettede efter at have nedlagt det gamle uafhængige råd i 2005.

Flere medlemmer i videnskabsministeren Helge Sanders eget it-sikkerhedspanel føler ikke, at de bliver hørt i de vigtige spørgsmål om it-sikkerhed.

- Hverken IT- og Telestyrelsen, Videnskabsministeriet eller ministeren lytter til os, lyder det fra it-sikkerhedskonsulent Henning Mortensen, der er udpeget af ITEK under Dansk Industri til at sidde i panelet.

Henning Mortensen forklarer, at panelet end ikke har mandat til at udsende en pressemeddelelse.

- Vores mandat går på at vejlede ministeren. Punktum. Men da han vælger ikke at lytte til os, støtter ITEK op om et uafhængigt udvalg med eget sekretariat og mandat til at kunne tage sager op selv, siger han.

Minister i modvind

Den udmelding puster til den politiske modvind, som Helge Sander er løbet ind i, efter Computerworld i sidste uge kunne fortælle, at et flertal uden om ministeren vil rette op på it-sikkerheden ved at oprette et helt nyt uafhængigt it-sikkerhedsråd.

Et flertal i Folketinget mener, at de nuværende råd er magtesløse og uden reel pondus.

Det betyder, at Helge Sander har den totale kontrol over dagsordenenen på området, lød kritikken, som altså nu bakkes op af flere af medlemmerne i ministerens eget råd.

Gode råd - men ingen lytter

Lektor Niels Christian Juul fra Roskilde Universitet sidder også i panelet.

- Vi kommer med gode råd i panelet, men vi kan ikke se, at man lytter til dem, siger han.

Niels Christian Juul mener, at der bør afsættes flere ressourcer til et egentlig og selvstændigt it-sikkerhedshedsråd.

- Det bør ikke køre "low-budget" som sikkerhedspanelet, der ikke har noget egentlig sekretariat at råde over, siger han.

Overser privacy

Henning Mortensen mener, at et nyt uafhængigt udvalg blandt andet bør tage sager op omkring de elektroniske patientjournaler, hvor der er behov for at se på juridiske, etiske og tekniske problemstillinger - især omkring privacy.

- Sikkerhedspanelet er kommet med gode anbefalinger på privacy-området. Ingen af disse anbefalinger er blevet hørt noget sted, siger Henning Mortensen.

Han mener, at man i stedet gennemtrumfer et lovforslag for EPJ, som ikke giver selv fundamental beskyttelse for adgangen til borgernes data.

- Vi skal, som Sikkerhedspanelet anbefaler, have en grundliggende arkitektur for privacy på plads på dette område, siger Henning Mortensen.

Formand: Ingen kommentarer
It-sikkerhedspanelets formand, it-advokaten Hanne Bender - der er udnævnt af Helge Sander, har ingen kommentarer til kritikken.

- Hanne Bender, mener du, at der bliver lyttet nok til rådet?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Men det er noget, der er vigtigt for mig, og som vi løbende tager op på møderne.

- To af medlemmerne mener ikke, at der bliver lyttet?

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg ville tage det op på vores møder, hvis jeg ikke mente, at vi blev lyttet til, siger Hanne Bender.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere