IBM: Kartel-fyret skulle have spurgt om lov

Claus Bobjerg Juul skulle have spurgt ledelsen, inden han gik ud med sin kritik i offentligheden. Det er essensen af en intern besked, som IBM's ledelse har lagt på intranettet til selskabets 7.000 ansatte.

Brug vores åben-dør-politik.

Det er budskabet i en intern besked udsendt 2. maj til medarbejderne hos IBM Denmark oven på fyringen af jobkartel-sagsøger Claus Bobjerg Juul.

”IBM har en åben dør-politik, som gør det meget nemt internt at bringe en sag op til IBM's ledelse og få svar på sin henvendelse, Vi forventer, at alle IBM'ere gør brug af denne åben dør-politik og ikke bevidst tilsidesætter den til fordel for eksterne kanaler.” skriver pressechef Marie-Louise Arnfast fra IBM Denmark.

Skrivelsen kommer efter, at virksomheden har fyret sikkerhedskonsulent Claus Bobjerg Juul for illoyalitet.

Han sagsøger virksomheden for 180.000 kroner, fordi han uden hans vidende har været underlagt jobkarteller.

Fyringen faldt, efter han var rejst til USA til IBM's generalforsamling for at henvende sig direkte til IBM's øverste chef, Sam Palmisano, hvilket dog ikke lykkedes.

Afviser IBM
Claus Bobjerg Juul har tidligere pointeret, at han brugte det interne HR Ask-system i IBM, men blev henvist til at få svar fra den danske ledelse på, om den overtrådte moderselskabets etiske retningslinier.

”Det er jo som at lade politiet undersøge politiet,” siger Claus Bobjerg Juul.

Derfor tog han til USA og ville spørge administrerende direktør Sam Palmisano om, hvorvidt aftalerne er på kant på IBMs etik.

Ture til USA ok
I beskeden fra IBM Denmark gør virksomheden opmærksom på, at en tur til moderselskabets generalforsamling ikke bliver betragtet som en ”ekstern kanal”.

”Alle IBM'ere har naturligvis ret til som aktieejere at møde op på IBM's generalforsamling og stille spørgsmål. Generalforsamlingen betragter vi ikke i denne sammenhæng som en ekstern kanal.” skriver Marie-Louise Arnfast.

Skælder medier ud
IBM Denmark slår i beskeden igen fast, at virksomehden fortsat har jobkartel-aftaler.

Samtidig skælder virksomheden medierne ud.

Medierne har kun i få tilfælde bragt IBMs generelle holdninger, lyder det fra pressechef Marie-Louise Arnfast.

Herunder bringer Computerworld hele den interne besked fra IBM Denmark.
Intern IBM-besked

Kommentar til presseomtale af fritstillelse. IBM's politik om udtalelser i forbindelse med personsager

DR TV-avisen bragte tirsdag aften (den 1. maj) et interview med Claus Bobjerg Juul, som IBM i mandags besluttede at afskedige og fritstille. Berlingske Online, Computerworld Online og ComOn har også omtalt sagen i går, ligesom vi kan forvente yderligere medieomtale i dag eller senere.

IBM har i denne situation valgt at følge den politik, vi generelt har i forhold til personsager: At vi ikke udtaler os herom. Denne politik har vi af hensyn til den enkelte medarbejder, fordi det bør være sådan, at man som medarbejder ikke risikerer at skulle se omstændigheder omkring sin person eller personlige ansættelsesforhold omtalt af IBM i medierne. Den samme politik følger vi på w3.

Denne politik gør det imidlertid også vanskeligt at nuancere fremstillinger af sagsforløb eller beslutninger. Således også i den aktuelle situation.

Vi vil imidlertid godt benytte anledningen til at præcisere et par generelle forhold og holdninger:

IBM ønsker så få jobklausuler som muligt og har i dag stort set ingen jobklausuler. Vi ønsker åbenhed omkring klausuler, og alle IBM'ere er efter vores vurdering fuldt orienteret om dette og om deres individuelle forhold. Claus Bobjerg Juul er ingen undtagelse.

IBM har en åben dør-politik, som gør det meget nemt internt at bringe en sag op til IBM's ledelse og få svar på sin henvendelse, Vi forventer, at alle IBM'ere gør brug af denne åben dør-politik og ikke bevidst tilsidesætter den til fordel for eksterne kanaler.

Alle IBM'ere har naturligvis ret til som aktieejere at møde op på IBM's generalforsamling og stille spørgsmål. Generalforsamlingen betragter vi ikke i denne sammenhæng som en ekstern kanal.

Vi har orienteret de journalister, som har henvendt sig, om flere af disse forhold - men kun ganske få medier har valgt at bringe vores generelle synspunkter.

Har du spørgsmål eller forhold, du ønsker at diskutere i denne sag, så er du meget velkommen til at kontakte din manager, Claus Gylling (HR) eller Lars Mikkelgaard-Jensen.


Ref.: Marie-Louise Arnfast, Pressechef, IBM Danmark A/S

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.