Skolestyrelsen var advaret om muligt prøveflop

Der var fem procent sandsynlighed for, at folkeskolens afgangsprøvesystem ville bryde ned – hvilket det da også gjorde 8. maj. Alligevel havde Skolestyrelsen ikke en backupplan, hvor afgangsprøven kunne fortsætte samme dag.

Allerede 11.april konkluderede Cowi - der har leveret det fejlramte eksamensystem til folkeskolens afgangsprøve - at afgangsprøvesystemet ikke ville virke korrekt en ud af 20 gange.

I en risikovurdering fra Cowi til Skolestyrelsen, som Computerworld er i besiddelse af, skriver Cowi nemlig, at selskabet vurderer, at afgangsprøvesystemet kun har 95 procent chance for at virke.

I risikovurderingen skriver Cowi også, at systemet endnu ikke er helt færdigt en måned før selve prøven.

Lærerne lagde prøver på nettet

Sidste år fik alle skoler også nogle prøver på papir, så de kunne fotokopiere til alle elever i tilfælde af systemnedbrud.

Det samme vil ske igen næste år, har undervisningsminister Bertel Haarder (V) tidligere forsikret Computerworld. Han fortalte i samme interview, at han ikke kunne forstå, at muligheden ikke havde været til stede i år.

Det har Skolestyrelsen dog en forklaring på.

"Sidste år var der nogle lærere, der ikke kunne håndtere det og lagde papirprøverne ud på Skolekom, og derfor har vi ikke sendt dem ud på papir i år, " siger Tine Bak, kontorchef i Skolestyrelsen

Skolekom er skolernes interne konferencesystem.

Backup-planen var klar

Hun gør desuden opmærksom på, at Skolestyrelsen faktisk havde en backup-plan. Nemlig papirprøven, der fandt sted i går 22. maj. Andet fandt Skolestyrelsen ikke nødvendgt på baggrund af risikovurderingen.

"Jeg har fået at vide fra vores rådgivere på it-området, at 95 procent sandsynlighed er helt vildt højt for sådan et projekt her," siger Tine Bak.

Til papirprøven var cirka 15.000 skoleelever til prøve i biologi og cirka 24.000 elever i geografi. Prøven forløb uden problemer.

Dog har 800-900 elever modtaget en dispensation fra prøven, fordi de skulle til en anden afgangsprøve samme dag.

De kan nu vælge at gå op efter sommerferien eller helt droppe prøven, hvis de begynder på en ungdomsuddannelse.

"Jeg vil ikke kalde det et problem. Det er et spørgsmål om, at vi har taget ansvar for fejlen ved, at vi ikke vil stille nogen elever dårligere, end hvis fejlen ikke var sket," siger Tine Bak.

Den trykte udgave af Computerworld går freda bag om prøvefloppet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere