Artikel top billede

Open source-miljøet skal droppe islænder-sweateren

Millionerne venter og vil være lige til at bukke sig ned efter, hvis ellers open source-miljøet kunne få en mere professionel tilgang til virksomhederne, mener it-direktør Haktan Bulut fra Fullrate.

Virksomhederne tager i stigende grad software baseret på open source til sig – også når de skal opbygge forretningskritiske systemer.

Men hvis open source for alvor skal accepteres på helt samme niveau med kommerciel software i virksomheder, er det nødvendigt at opbygge meget mere professionelle tilbud på support- og servicesiden.

Udelukkende open source-komponentet

Budskabet kommer fra it-direktør Haktan Bulut, Fullrate.

Den unge bredbåndsvirksomhed har opbygget sit eget it-system fra bunden næsten udelukkende ved brug af open source-komponenter.

”Jeg har kigget på markedet for service af open source-produkter og må sige, at der er langt mellem de virksomheder, som udstråler en grad af professionalisme, der kan gøre en mellemstor virksomhed tryg.” siger Haktan Bulut.

Peger tilbage på en selv

Derfor er konklusionen ifølge Haktan Bulut ganske klar, hvis man som virksomhed satser på at bygge sine systemer op ved brug af open source.

”Så peger det tilbage på en selv. Man skal selv sørge for at have de nødvendige open source-kompetencer internt og kigge nøje på, hvad worst-case kan være ved at bruge open source. Risikerer man at ryge ind i dead-lock situationer?”

For Fullrate har det afgjort været en fordel at satse på open source og spørgsmålet om eksterne service og supportmuligheder har ikke været en afgørende faktor.

Usikre supportmuligheder

”Vi har selv kompetencerne og erfaringen med de komponenter, vi anvender. Så jeg ved, at vi ikke bliver trængt op i en krog. Men jeg har den dybeste respekt for, at andre virksomheder går efter at have ekstern support. Det er bare ikke særligt klart, hvem man skal ringe til, og det er noget open source miljøet må arbejde på, hvis de vil længere ud i virksomhederne med deres produkter,” siger Haktan Bulut.

En nylig undersøgelse af open source i virksomhederne, foretaget af Forrester Consulting blandt 486 europæiske og amerikanske virksomheder, viste da også, at adgangen til service op support er langt den største bekymring i forhold til at anvende open source komponenter.

Fordelen: En meget agil organisation
Ifølge Forrester er det en af forklaringerne på, at open source først og fremmest anvendes i ikke-forretningskritiske systemer.

Tendensen er dog, at open source vinder ind i alle virksomhedens systemer, og for Haktan Bulut er der ingen tvivl om, at open source produkter giver Fullrate (de bruger eksempelvis FreeBSD og MySQL) en fordel.

”Som udgangspunkt er open source-produkterne billigere. Men det vigtigste er næsten, at vi går en mere agil organisation ud af det. Hele din drift og dine udviklingsprocesser bliver mere letfodet,” siger Haktan Bulut.

Læs et større interview med Haktan Bulut og Fullrates erfaringer med open source i Computerworld fredag 22. juni.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere