Artikel top billede

Leder: Velkommen til Googles innovationsmaskine

Computerworld mener: Med mobil-platformen Google Android står vi i bedste fald over for en helt ny udviklingskultur, hvor innovative virksomheder kan skabe formuer.

Computerworld mener: Teleindustrien står over for, hvad der kan blive en af de mest betydningsfulde innovationsbølger, siden mobiltelefonen revolutionerede samtalen.

Det er en brancheoutsider, der agerer innovationslokomotiv på telemarkedet, nemlig Google, som nu vil gøre sig lige så uundværlig for verdens tre milliarder mobiltelefonbrugere, som søgemastodonten er blevet det for alverdens computerbrugere.

Omdrejningspunktet for den nye mobilrevolution bliver Googles nye mobilplatform, Google Android, som udfordrer de eksisterende mobil-operativsystemer med sin åbne platform – en klar håndsrækning til indholdsleverandørerne.

Vi har i over 10 år ventet på den længe forudsete mobilrevolution, hvor en bred vifte af nye mobile tjenester og applikationer kan gøre livet lettere for os.

Når ventetiden er blevet så lang, skyldes det i høj grad, at mobilindustrien har været præget af fastlåste forretningsmodeller på indholdssiden, så for eksempel koblingen til internettet er foregået via en fattig mobil-portal fra ens respektive teleoperatør.

Et væld af muligheder

Nu får indholdsleverandørerne én åben, samlet platform at bevæge sig ind på, så måske er ventetiden slut.

Støtterne til Google Android tæller blandt andet mobilproducenter som Samsung, Motorola og LG. Dermed ser projektet ud til at få den nødvendige gennemslagskraft på markedet til at skabe en innovationsbølge.

Perspektivet er, at hele Googles produktportefølje med søgemaskine, kort-tjenester, netbaserede kontorpakker og sociale netværk gradvist vil blive udvidet til også at omfatte mobiltelefonerne – og dertil alle de nye tjenester og ydelser, som kreative hjerner og virksomheder kan udvikle.

Det må skabe nervøse trækninger hos Symbian, der i dag sidder på 60-75 procent af markedet for mobil-operativsystemer.

Google Android er en softwarekasse med blandt andet et operativsystem med en intuitiv brugergrænseflade, en internetbrowser og et development kit, som alverdens udviklere kan bruge til at skabe nye applikationer.

Det åbner i sig selv for en bølge af innovation. For at hjælpe ideerne på vej har Google udlovet en præmie på omkring 50 millioner kroner til den virksomhed eller udvikler, der kan skabe det mest interessante program til den nye Android-platform.

Annonce-kroner trækker

Googles interesse for de mobile skærme er naturlig nok. Mobiltelefonen er ved at forvandle sig fra at være en mobil telefon til en mobil multimedieenhed med internettet som omdrejningspunktet.

Den transformation betyder blandt andet, at markedet for annoncer på mobiltelefoner ifølge analysehuset Opus Research vokser fra i dag at udgøre 550 millioner kroner til 26 milliarder kroner i 2012 alene i Europa og USA. Det er et marked, som Google – der tjener sine penge på at koble brugere og annoncører med hinanden på internettet – indlysende ikke ønsker at ignorere.

Googles interesse for mobilannoncer kan imidlertid få en kolossal positiv betydning for indholdsleverandørerne i teleindustrien og millioner af slutbrugere.

Chance for små virksomheder

Ifølge Knud Erik Skouby, leder af DTU's Center for Information and Communication Technologies, giver Android især de små udviklingsvirksomheder en helt ny mulighed for at gøre sig gældende på mobilmarkedet – hvis altså udstyrsfabrikanterne vælger Android-platformen til deres telefoner.

Alternativet er at tilbyde kunderne mobiltelefoner med et operativsystem med langt færre services end mobiltelefoner med Google Android.

Med Google Android står vi i bedste fald over for en helt ny udviklingskultur, hvor mængder af små, innovative spillere ud over Google kan skabe formuer på at tilbyde intelligente tjenester til de håndholdte multimedie-enheder.

I Danmark er det ikke kun Danmarks Tekniske Universitet og IT-Universitetet, der bør overveje mulighederne.

Den underskov af mindre, danske televirksomheder, der allerede er en etableret del at industrien, vil også kunne drage nytte af Googles nye innovationsmaskine. Værktøjskassen er der allerede.

Nu mangler vi bare at se, hvem der har ideerne og evnerne til at bygge fremtidens mobile kommunikation.

Læs mere om Google Android i fredagens trykte udgave af Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere