Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Forsvaret slipper for Finansministeriets it-hammer

Forsvarets 150 terabyte storageinstallation rammes ikke af Finansministeriets nyeste indkøbsaftale. "Vi var heldige," lyder det.

Forsvarets omfattende it-installationer rammes ikke som så mange offentlige institutioner eller ministerier af Finansministeriets nyeste indkøbsaftale, der forpligter statslige indkøbere til at købe storage og servere fra Dell, Fujitsu Siemens og Hitachi.

"Dybest set er vi enige iden kritik, der har været fremme i medierne af indkøbsaftalen, men de problemer rammer bare ikke os, som det ser ud i øjeblikket," siger Jens A. Birch, kommandør og chef for FKIT (Forsvarets Koncern InformatikTjeneste)

Fra Grønland til Afghanistan

Med en it-installation, der rækker fra Vestgrønland til Afghanistan og omfatter 22.000 pc-brugere, 800 til 1.000 servere og et 150 terabyte datalager, er Forsvaret en stor bruger af Finansministeriets it-indkøbsaftaler.

"Initiativet med fælles offentlige indkøb støtter vi 100 procent. Ingen tvivl om, at det er den økonomisk mest fordelagtige måde at handle på," siger Jens A. Birch.

FKIT er standardiseret på en Hewlett-Packard platform, fortæller den eneste civilist, civilingeniør Claus Ejlersen i den trio af chefer, der er mødt op for at orientere pressen om implikationerne for Forsvaret i Finansministeriets nyeste indkøbsaftale.

"Men selv om vi har HP som standard, så omfatter vores installation ikke SAN (Storage Area Network, red.) endnu og er i det hele taget bygget op som en meget distribueret infrastruktur. Det betyder, at vi fortsat kan købe diske fra HP, fordi HP er med på serverdelen af den nye indkøbsaftale," siger Claus Ejlersen.

Nogle mere rigtige

FKIT's chef Jens A. Birch mener, at centraliserede indkøbsaftaler er "mere rigtige nogle steder end andre" med henvisning til de problemer, som en del af statens kunder har udsigt til efter offentliggørelsen af den nyeste statslige indkøbsaftale om servere og storage.

"Den konkrete indkøbsaftale rammer ikke Forsvaret specielt hårdt. Der er ikke uoverstigelige hindringer for os i forhold til at købe ind hos de valgte leverandører, men aftalenkunne lige så godt have ramt os. Vi var heldige denne gang," siger Jens Birch og fortsætter:

"Når man indgår den her slags indkøbsaftaler, så betyder metoden, at vi ud fra en systemteknisk synsvinkel bliver sat under pres, når aftalen peger på leverandører, hvis produkter ikke umiddelbart er kompatible med den eksisterende installation."

Langt fra kun prisen

Når Forsvaret køber it, er det ifølge kommandørkaptajn og stabschef Lars Bæhr langt fra kun prisen, der ses på.

"Vi vil gerne handle hos de leverandører, der giver os den bedste forretningsmæssige løsning, hvilket ikke nødvendigvis er den billigste løsning. Også forhold som produkternes road map, kvaliteten i udviklingen, og hvor længe leverandøren har været på markedet, er blandt de faktorer, vi ser på," lyder det.

Forsvaret er som udgangspunkt loyale over for de fælles indkøbsaftaler, og skulle det komme så vidt, at de vigtigste installationer en dag kompromitteres af nye leverandøraftaler, så er det muligt at fravige aftalerne, hvis man kan diske op med en "særlig god begrundelse."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere