Artikel top billede

Microsoft i stor-frieri til open source-miljøet

Med et markant kursskifte slår Microsoft dørene op for udviklere, som nu kan bruge protokoller, der gør det muligt at klistre produkter sammen med Windows og Office. Massevis af kode offentliggøres.

"Større gennemsigtighed."

Sådan lød det torsdag aften dansk tid fra Microsoft, da koncernchef Steve Ballmer sammen med blandt andet teknologi-chef Ray Ozzie præsenterede et markant kursskifte for selskabet.

Fremover vil Microsoft nemlig gøre det meget nemmere at få adgang til API'er (application programming interfaces) og de ellers så hermetisk lukkede protokoller bag nogle af selskabets tungere produkter - inklusive Windows og Office.

Beslutningen om at ændre kurs sker ikke mindst på grund af den langvarige sag, som EU i efterhånden årevis har kørt mod Microsoft.

Nemmere at klistre sammen

Den nye strategi betyder nemlig, at Microsoft gør det meget nemmere at få rivaliserende produkter til at arbejde tæt sammen med Office og Windows - en ting, der er et kernepunkt i EU's langstrakte sag mod selskabet.

Kort og godt bliver det både nemmere og billigere for udviklere at få adgang til den information, der er nødvendig for at skrive programmer, der arbejder sammen med Microsofts hovedprodukter,

Det har hidtil krævet både godkendelse af Microsoft, indlemmelse i selskabets partnerprogrammer og betaling af dyre licenser til selskabet.

"Microsofts langsigtede succes afhænger af vores evne til at levere en "software + services"-platform, der er åben og fleksibel," sagde Steve Ballmer.

Samtidig viser strategiskiftet, at Microsoft for alvor tager den indflydelse, som open source og åbne standarder har på markedet, alvorligt.

Det gælder både software-industrien og i høj grad selskabets selv, der på flere fronter kan se, at open source og åbne standarder er tunge rivaler at dæmme op for.

Trækket betyder samtidig, at de bekymringer, der måtte have været om...fortsættes

...interoperabilitets-problemer med Office 2007 en gang for alle lægges i graven.

Microsofts topledelse præsenterede strategien med fire hovedpunkter, der alle omhandlede øget interoperatibilitet.

Det var åbne forbindelser, at promovere data-portabilitet, understøtte industri-standarder og åbne for flere udviklere - inklusive dem fra open source-miljøet.

"Disse skridt er vigtige og viser en markant ændring i den måde, hvorpå vi deler information om vores produkter og teknologier," lød det fra Steve Ballmer under den telekonference, som man også fra Danmark kunne følge.

Steve Ballmer påpegede, at Microsoft i de seneste mere end 30 år har delt massevis af data med selskabets partner-selskaber, der har stået for at udvikle et meget stort antal produkter til Microsofts platforme.

"I dag udvider vi denne ordning kraftigt mod endnu større gennemsigtighed," sagde han.

Den nye vej rummer blandt andet royalty-fri og bred offentliggørelse af API'er og etableringen af et såkaldt "open source interoperabilitets initiativ," der løbende skal levere dokumentation og andet godt fra havet til open source-udviklerne.

Det er måske det mest markante skridt, som Microsoft nogensinde har taget mod open source-miljøet.

30.000 sider offentliggjort

Ifølge Steve Ballmer har Microsoft allerede lagt 30.000 siders dokumentation ud på selskabets hjemmeside og meget mere vil følge i den kommende tid,

De 30.000 sider består af dokumentation for Windows klient- og serverprotokol, som tidligere alene har været tilgængelig via Microsofts skrappe udvikler-ordninger.

De kommende sider tæller dokumentation for API'er og forskellige kommunikations-protokoller til selskabets "high volume products," som Steve Ballmer sagde, og det betyder, at udviklere fremover frit kan anvende disse data.

Tidligere har Microsoft krævet at godkende udviklere samt ofte opkrævet royalties for at give lov til at...fortsættes

...anvende de pågældende data.

De inkluderer Windows Vista, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 og Office Sharepoint Server 2007 - samt iøvrigt alle kommende versioner.

Microsoft har i de seneste år været under øget pres og har derfor langsomt bevæget sig over mod en mere åben udviklings-strategi, For eksempel lancerede selskabet sidste år et open source-website.

Skridtet er nu næsten taget fuldt ud. I hvert fald bedyrer Microsoft, at selskabet ikke længere vil sagsøge open source-udviklere for at anvende open source-distributioner på selskabets platforme.

Selskabet meddeler, at open source-udviklere fremover kvit og frit kan anvende den offentliggjorte dokumentation til at udvikle nye produkter.

Ønsker man at anvende de pågældende produkter i kommercielt øjemed, vil det dog stadig kræve, at man køber en licens hos Microsoft, hedder det.

På OOXML-fronten meddeler selskabet, at det vil udvikle nye API'er til Word, Excel og PowerPoint, så udviklere kan forbinde andre dokument-formater til disse formater, så brugere eksempelvis kan gemme i andre formater som default.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?