Artikel top billede

Foto: Keld Navntoft/Scanpix

Regeringen vil pumpe milliarder i omsorgs-robotter

Regeringen og Dansk Folkeparti er angiveligt klar til at pumpe tre milliarder kroner i teknologiunderstøttelse i blandt andet ældreplejen.

Robotter og teknologi skal gøre hverdagen lettere for både de ældre og personalet i ældreplejen.

Det skal milliarder af kroner fra regeringens kvalitetsreform nu sørge for.

Det er dagbladet Politiken som i dag skriver, at udmøntningen af tre milliarder kroner fra kvalitetsreformen til velfærdsteknologi er blevet forhandlet på plads i mellem regeringen og Dansk Folkeparti, som i disse dage forhandler de sidste dele af finansloven på plads.

De tre milliarder kroner skal bruges til at støtte personalet i nogle af de opgaver, som enten er fysisk hårde eller tager meget tid.

Odense Kommune er en af de kommuner, som er længst fremme med brug af teknologi i ældreplejen.

Hvad kan de bruges til?

Troels Vilms Pedersen, der er projektleder i kommunens Ældre- og Handicapforvaltning forklarer til Computerworld, at der er masser af perspektiver i at bruge velfærdsteknologi. Så længe man tænker sig om.

"Når det for eksempel gælder robotstøvsugerne, skal vi nøje overveje, hvad de kan bruges til, og hvad de ikke kan bruges til," siger Troels Vilms Pedersen.

Han forklarer, at Odense går varsomt frem for at sikre sig at teknologien er brugbar og gennemtestet.

"Vi har valgt at gøre det på plejecentre, så vi kan se hvordan det fungerer. Der har vi personale, der kan servicere dem og holde øje med dem," siger Troels Vilms Pedersen.

Umodne robotter

Troels Vilms Pedersen mener, at der i dag findes en række relativt simple teknologier, og han mener, at der stadig er et stort udviklingsarbejde for teknologivirksomhederne.

"Teknologierne er på meget forskellige modningsstadier. Vi kan jo først tage det i brug, når vi kan regne med det virker," siger Troels Vilms Pedersen.

Han mener, at nogle af de teknologier, der er brugbare er robotstøvsugere, gulvvaskerobotter og gps-systemer.

Troels Vilms Pedersen forklarer, at arbejdet i Odense tager udgangspunkt i en række samarbejder. Blandt andet EU-projektet PERSONA

Det er ikke kun Odense Kommune, som er optaget af perspektiverne i teknologistøttei omsorgen.

Kommuner fra hele landet, virksomheder og forskere er ved at organisere et netværk, som skal udveksle erfaringer og dele viden. Det nye netværk kaldes CareNet.

Samarbejdet rummer allerede Århus Kommune, Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, RoboCluster, Hjælpemiddelinstituttet og Dansk Rehab Gruppe




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere