Artikel top billede

Robotter skal afløse hjemmeplejen

Århus Kommune går forrest i et netværk, som skal udbrede brugen af robotter og teknologiske hjælpemidler hos de ældre. Baggrunden er, at de ældre helst vil være selvhjulpne.

Kunne du tænke dig at blive hjulpet af en robot, hvis du får brug for støtte, når du bliver gammel?

Ja, lyder svaret fra de ældre som Birgit Mikkelsen, chefkonsulent i Århus Kommunes afdeling for Sundhed og Omsorg, har haft kontakt med i en brugerundersøgelse.

Derfor har kommunen taget initiativ til et netværk, som skal styrke udviklingen af teknologi, der kan gå ind og støtte de ældre og måske ligefrem afløse besøg fra hjemmeplejen.

"Det begyndte med borgere, som i den grad ville være selvhjulpne," siger Birgit Mikkelsen.

Japansk inspiration

En af de opgaver, som måske kunne støttes teknologisk er noget så simpelt som hjælpen til at tage strømper af.

Hver dag bruger hjemmeplejen i Århus sammenlagt 76 timer på at tage strømper af omkring 570 borgere. Men Birgit Mikkelsen peger på, at tidsforbruget ikke er det største problem.

Det er snarere, at 570 borgere skal vente på at få taget deres strømper af. Og det kunne en teknologisk løsning måske afhjælpe i fremtiden.

"Vi vil også gerne flytte grænsen for, hvornår man føler sig handicappet," siger Birgit Mikkelsen.

Chefkonsulenten, som har været en af initiativtagerne til samarbejdet, har besøgt Japan, hvor robotteknologien er langt fremme. Men alligevel er teknologien ikke umiddelbart brugbar.

"Japanerne kan en masse med deres robotter, men det er som om, at man ikke ved, hvad man skal bruge det til. Det forhindrer jo ikke at vi kan lære af dem," konstaterer Birgit Mikkelsen.

Støvsuger start

Mads Gammelmark er chef i den ene af Århus Kommunes hjemmepleje-regioner. Han forklarer, at i første omgang bliver der i kommunen tale om et lille forsøg med støvsugerrobotter.

"I Århus Kommune vil vi gå ud og afprøve nogle automatiske støvsugere hos borgerne. Vi begynder med 20 borgere, og jeg regner med, at det bliver et tilbud til borgerne senere," siger Mads Gammelmark.

På længere sigt er det meningen, at kommuner fra hele landet og virksomheder og forskere skal involveres i arbejdet i CareNet.

Samarbejdet rummer allerede Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, RoboCluster, Hjælpemiddelinstituttet og Dansk Rehab Gruppe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere