Artikel top billede

IP-telefoni over mobilen bliver aldrig et erhvervs-hit

Tema: Der kommer flere og flere mobiltelefoner med indbygget Wi-Fi. Alligevel er IP-telefoni over mobilen ingen succes, og det bliver det heller aldrig, siger en teleanalytiker.

Wi-Fi er efterhånden standard i de avancerede mobiltelefoner fra selskaber som Nokia, HTC og Apple.

Dermed burde IP-telefoni over mobilen umiddelbart være på vej til et mainstream-gennembrud.

Det er bare ikke tilfældet, forklarer teleanalytiker Torben Rune fra Netplan.

”Applikationerne findes. Du kan få både SIP klienter (Session Initiation Protocol) og Ciscos Skinny-klient til mobilplatforme som Windows Mobile og Symbian. Men den største udfordring lige nu er, at mobiltelefonen kun kører halvt så lang tid på en opladning, når du slår Wi-Fi til. Det bruger rigtig meget strøm,” siger han.

Økonomisk gulerod forsvundet

En ny undersøgelse fra Infobetics Research viser ellers, at antallet af solgte Wi-Fi-telefoner på verdensplan er fordoblet inden for de seneste år.

Det skyldes blandt andet et øget salg af mobiltelefoner med Wi-Fi, men det er bare ikke IP-telefoni, som slutbrugeren bruger Wi-Fi-forbindelsen til. Og slet ikke, når det drejer sig om erhvervssegmentet.

Ifølge Torben Rune ville det øgede strømforbrug måske ikke betyde så meget, hvis der bare var en økonomisk gevinst. Men heller ikke dér er der de store fordele, forklarer han.

Alternativet er at nemlig indgå en flatrate-aftale med mobiloperatørerne i og omkring virksomheden, og måske også længere væk, så du betaler en engangspris for at ringe.

Hvis man indgår sådan en aftale, er der simpelthen ingen logik i at satse på IP-telefoni, forklarer Torben Rune.

”I dag kan de fleste virksomheder få en abonnementsordning med mobiloperatøren, som gør, at det både er nemmere og mere fordelagtigt at bruge mobiltelefonen som...fortsættes

... lokal telefon. Det økonomiske incitament, som tidligere på bag det at gå over på IP på mobiltelefonen, er så godt som væk,” siger Torben Rune.

Torben Rune peger på, at det at køre IP-telefoni på en mobiltelefon heller ikke er verdens nemmeste funktion i virksomhedssammenhæng.

”Det vil sige, at du udover at skulle implementere det her også skal have et driftsberedskab, der er en del større, end du skulle have haft med ren mobiltelefoni, hvor du købte hele tjenesten hos mobiloperatøren.”

Kan betale sig i særtilfælde

De danske teleselskaber fortæller ofte vidt og bredt om deres visioner om, at kunderne til enhver tid er koblet på det netværk, der hastighedsmæssigt og prismæssigt er mest fordelagtigt.

Men ifølge Torben Rune giver det efterhånden ikke meget mening at koble sig på et Wi-Fi-netværk, når man skal tale i mobilen.

”Det skal spare dig for nogle penge, og der tror jeg altså, at udviklingen er ved at indhente operatørerne. Den store fidus ved at sende kaldene via internettet skulle jo være, at de kald kunne ekspederes til en langt lavere omkostning,” siger han og tilføjer:

”Der findes en række særtilfælde – for eksempel udlandstelefoni og intern telefoni i virksomheden – hvor IP-telefoni snildt kan have sin berettigelse, men som erstatning af den trådløse telefoni kommer det aldrig til at slå igennem,” siger Torben Rune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere