Artikel top billede

”Alt indhold skal kunne hentes på alle former for terminaler alle steder,” siger Ciscos Paolo Campoli.

Teleselskaber pumper milliarder i fremtidens netværk

Næste generations netværk (NGN) skal give slutbrugerne adgang til alt digitalt indhold, uanset hvor de befinder sig. Et af de største teleselskaber bruger 100 milliarder på at realisere drømmen.

Kommunikation er ikke, hvad det har været.

I hvert fald ikke hvis det står til teleindustrien, der i flere år har talt om Next Generation Networks (NGN), der på en langt mere intelligent og effektiv måde skal understøtte moderne kommunikation.

Grundlæggende handler NGN om at skabe en mere helstøbt netværksinfrastruktur, typisk IP-baseret, så brugerne i lang højere grad har adgang til både privat- og arbejdslivets digitale tjenester, uanset hvor de befinder sig.

Nu er det på trapperne

Og nu kunne noget tyde på, at NGN er godt på vej til at blive et virkeligt scenarium.

British Telecom bruger for eksempel i omegnen af 100 milliarder kroner på at skabe det, som selskabet selv mener er det bedste bud på et globalt NGN.

”Det handler om at give kunderne mulighed for at få kontrol og fleksibilitet som aldrig før, siger Margareta le Calvé, salgsdirektør i den nordiske del af telegiganten.

Hun var blandt talerne på IDC-konferencen Telecom 2008, tirsdag.

Sammenkogt ret på menuen

Mens teleindustrien i mange år har været præget af en silo-tankegang, hvor forskellige netværksstandarder og et rodet indholds-udbud har resulteret i ringe brugervenlighed, er der nu nye boller på suppen.

Billedligt talt er industrien godt i gang med at anrette en sammenkogt ret, der – hvis missionen lykkes – vil kunne bringe kommunikationen ind i en ny tidsalder.

Netværksgiganten Cisco mener, at IP-TV bliver en af de helt store drivkræfter.

”I 2005 var der omkring fem milliarder video-streams over nettet på verdensplan. I løbet af 2008 vil det tal være steget til 250 milliarder streams, siger Paolo Campoli, senior director i Cisco.

FORTSÆTTES...

De mange nye muligheder

De mange nye muligheder

Mens størstedelen af datatrafikken på internettet i dag udgøres af P2P-tjenesterne, forventer Cisco, at det i 2013 vil være video, der er den store bredbånds-sluger.

Blandt andet fordi video ikke længere blot vil være tilgængeligt på den stationære computer med kabel-adgang til bredbåndet, men også når man er på farten.

Det er den slags ønsker, der skaber behovet for nye netværk.

”Alt indhold skal kunne hentes på alle former for terminaler alle steder,” siger Ciscos Paolo Campoli.

Ifølge Margareta le Calvé fra British Telecom er der utallige muligheder at hente, når det selskabets milliard-dyre netværk er færdigetableret om nogle år.

For eksempel vil man få mulighed for live at ændre bredbåndshastigheden, så man kan op- og nedgradere efter ens aktuelle behov, fortæller hun.

Netværket er dog kun første led. Herefter kommer udfordringen med a skabe indhold, hvilket blandt andet kræver partnerskaber og opkøb.

Endnu lang vej

Selvom NGN er et hyppigt anvendt begreb blandt televirksomhederne, er der endnu et stykke vej, før de nye netværk og de tilhørende muligheder bliver hverdag for danskerne.

Niels Zibrandtsen, CEO, GlobalConnect, der arbejder med infrastruktur-løsninger, mener, at det danske samfund bør yde langt mere for at skabe de nødvendige netværk til fremtidens måde at kommunikere på.

”Vi burde bruge mange flere penge på at udvikle, når det nu går så godt i det danske samfund, siger han.

Han peger på, at mængden af data i form af billeder, video, dokumenter og musik stiger dag for dag. Det samme gør dermed behovet for nye lagringsmedier og de nødvendige netværk til datatransmission.

Skiftet fra lokale operativsystemer til netværks-baserede operativsystemer vil også få afgørende betydning for NGN.

”Jeg tror, at der bliver behov for langt højere båndbredder end de to-ti Mbit, vi går og snakker om. Det bliver en udfordring for teleoperatørerne,” siger Niels Zibrandtsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere