Artikel top billede

EU vil undersøge, om Microsofts dominerende rolle har negative konsekvenser for skolerne.

EU: Presser Microsoft prisen på skole-it op?

De europæiske konkurrencemyndigheder vil undersøge, om der er uheldige effekter af Microsofts dominans på markedet for it i skolerne.

EU-Kommissionen vil undersøge, om Microsofts dominans på markedet for it i skolerne er med til at presse prisen op, og om det har andre negative effekter.

Det er den engelske regerings rådgivende organisation i spørgsmål om skole-it, Becta, der har rejst anklagen.

Ifølge Becta er Microsoft med til at ødelægge konkurrencen på markedet, hvilket giver skolerne ringere muligheder for at vælge mellem forskellige teknologier og programmer.

Det er med til at drive omkostningerne i vejret, skriver Washington Post.

Klage sendt til EU

Becta har konstateret betydelige forhindringer i at bruge konkurrerende produkter sammen med Microsofts Office 2007, og har sendt klagen til EU-Kommissionen, som vil undersøge sagen.

EU og Microsoft har længe kæmpet i retssalene.

EU mener, at verdens største softwarefirma misbruger sin markedsposition med Office-pakken, ligesom Microsoft ulovligt har integreret sin egen web-browser, Internet Explorer, i verdens suverænt mest udbredte operativsystem, Windows.

Billig Office i danske skoler

I Danmark fylder Microsoft også meget på i skolerne, hvor hver sjette skole i landet kun betaler tyve kroner per computer om året i licens for Microsoft Office.

Microsofts administrerende direktør i Danmark, Jørgen Bardenfleth, erkender, at det gerne må føre til et højere salg.

”Ofte hører man jo nogle sige, at der er et modsætningsforhold mellem, hvad der er godt for skolerne, og hvad der er godt for Microsoft. Sådan ser vi ikke på det i Microsoft. Det er klart, at hvis eleverne får en god oplevelse med Microsoft, så er der en chance for, at vi kan få dem som kunder senere,” har Jørgen Bardenfleth tidligere sagt til Computerworld.

UNI-C i dobbeltrolle

Bortset fra Microsoft, domineres dansk skole-it af den halvoffentlige virksomhed UNI-C, der hører under Undervisningsministeriet.

Det har rejst kritik fra private it-virksomheder, der mener, at de konkurrerer på ulige vilkår med det halvoffentlige UNI-C, der endda har en dobbeltrolle som rådgiver for Undervisningsministeriet foruden at være leverandør af it-ydelser.

"UNI-C driver de facto erhvervsvirksomhed, hvorfor vi som privat virksomhed er oppe imod at konkurrere mod statsstøttet produktion. Det synes vi er unfair, forvridende og uhensigtsmæssigt for markedet – og ikke specielt liberalt," lyder det i et brev, som administrerende direktør Lars Fredsted fra Tabulex, sidste år sendte til blandt andre undervisningsminister Bertel Haarder.

Kritikken afvises af både undervisningsministeren og UNI-C, der mener, at folkeskolerne har frit valg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere