Her er Danmarks fem eksperter i åbne standarder

Efter langvarig debat har Folketinget udpeget de fem personer, der skal udgøre det ekspertpanel, som skal stå for at køre åbne standarder ind i Danmark. Se, hvem de fem er, her.

It-ordførerne på Christiansborg mødtes i går med videnskabsminister Helge Sander (V) for at drøfte konkrete navne på et uafhængige ekspertpanel, der skal sørge for en effektiv implementering af åbne standarder i Danmark.

Efter indledende hårknuder i navnelegen ved morgen-mødet nåede de it-politiske ordførere frem til enighed om i går eftermiddags.

Ordførerne har udpeget jura-professor med speciale i it Mads Bryde Andersen som formand for ekspert-udvalget samt professor Kim Viborg Andersen fra CBS' Center for anvendt it, formand for Foreningen af Kommunale it-chefer Jørgen Kristensen fra Egedal Kommune, professor Mogens Kühn Pedersen fra CBS' Institut for Informatik.

Derudover erfarer Computerworld, at tidligere EF-dommer Bo Vesterdorf er udpeget som udvalgsmedlem, men han har endnu ikke svaret bekræftende på IT- og Telestyrelsens forespørgsel.

Erhvervslivet eller det offentlige
Efter hvad Computerworld erfarer, opstod den indledende uenighed om udvalgsmedlemmerne, fordi regeringen stod stejlt på kandidater fra erhvervslivet og oppositionen inklusiv Dansk Folkeparti pegede på udvalgsmedlemmer fra kommunerne eller forskningsverdenen.

I det endelige udvalg er der ikke repræsentanter fra erhvervslivet, hvilket dog ikke generer regeringspartiet Venstre.

"Man kan naturligvis diskutere om erhvervslivet mangler, men det er nok det mest uafhængige panel, vi overhovedet kan stille med i Danmark. Vi er meget tilfredse, fordi vi er dækket godt med hensyn til juraen, konkurrencen og det praktiske arbejde ude i kommunerne," forklarer Venstres it-ordfører. Michael Aastrup Jensen. til Computerworld.

Det uafhængige ekspert-panel skal parallelt med Konkurrencestyrelsen undersøge de tekniske, juridiske og konkurrencemæssige aspekter konsekvenser med implementeringen af åbne standarder herunder ikke mindst valget mellem enten dokument-standarderne OOXML eller ODF – eller begge standarder.

De fem personer skal derfor undersøge, hvordan den halvt år gamle prøveperiode er forløbet samt evaluere resten af udviklingen frem mod prøveperiodens ophør 1. juli 2009.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.