Artikel top billede

15.000 danske firmaer kræver jobkartel-forbud

I et brev til Claus Hjort Frederiksen beder formanden for Liberale Erhvervs Råd, der repræsenterer 15.000 erhvervsdrivende, ministeren forbyde hemmelige jobkarteller "omgående".

En organisation, der repræsenterer 15.000 selvstændig erhvervsdrivende, beder i et brev beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) om omgående at forbyde de hemmelige jobkarteller.

Liberale Erhvervs Råd arbejder for "fair, lige, loyal og retfærdig konkurrence inden for de liberale erhvervsområder, når det for eksempel gælder at kunne rekruttere, ansætte og fastholde medarbejdere i virksomhederne".

Hemmelige jobkarteller kan sætte denne konkurrence ud af spil, mener formanden for rådet.

"Det er nødvendigt, at der omgående gennemføres en lovregulering af området, således at anvendelsen af jobklausuler bliver fuldt transparent for de berørte medarbejdere og begrænses maksimalt," siger Kim Utzon Jybæk.

Han forklarer, at et totalforbud vil være den bedste løsning samt det nemmeste at administrere.

"Såfremt dette ikke er politisk realisabelt, bør loven som minimum omfatte alle nuværende og kommende aftaler, ligesom en overtrædelse skal kunne sanktioneres," siger han.

Umoderne aftaler

Formanden nærer ikke megen forståelse for dem, der indgår hemmelige jobkarteller.

"At holde dem hemmelige for de berørte finder Rådet er en helt uacceptabel situation i et moderne samfund som det danske," siger han.

Med brevet bliver Claus Hjort Frederiksen altså opfordret fra selvstændige erhvervsdrivendes side til at forbyde alle hemmelige jobkartel-aftaler omgående - og sågar kræve sanktioner, hvis aftaler indgåes mod loven.

Det lå ikke i ministeren oprindelig lovforslag.

Lovforslaget er lige nu sparket til hjørne, da justitsminister Lene Espersen (K) fremlagde et notat, der påstod, at hemmelige jobkartel-aftaler er beskyttet af grundloven.

Det vil være ekspropriotion at forbyde aftaler, og derfor skal det varsles fem år i forvejen, lød det.

Det er en juridisk vurdering, som professor Claus Haagen Jensen fra Aalborg Universitet kalder "grebet ud af den blå luft."

I sidste uge var Lene Espersen og Claus Hjort Frederiksen da også i samråd om sagen.

Her kom der dog ingen løsning på sagen, ligesom de møder, der blev holdt mellem oppostionen og ministeren, ikke førte til resultateter.

Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, der parlamentarisk sidder med nøglen til at løse spørgsmålet, virker nærmest opgivende.

"Det er en stor forvirring," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere