Sverige slår Danmark i overvågning

Svensk overvågningslov slår den danske lognings-bekendtgørelse, når det gælder omfanget, men det er tvivlsomt, om den bliver mere effektiv, vurderer formanden for IT-Politisk Forening.

Den kontroversielle svenske overvågningslov, der i dag er til afstemning i Sveriges Riksdag, bliver mere omfangsrig end den danske, men terrorister med omløb i hovedet kan alligevel omgå den.

Det vurderer Niels Elgaard Larsen, som er formand for IT-Politisk Forening.

Loven giver mulighed for at overvåge al trafik ind og ud af Sverige. Målet er at afsløre ydre trusler mod Sverige gennem en overvågning af datatrafikken, der baserer sig på automatiske søgninger, det skriver den svenske avis Aftonbladet.

"Som jeg forstår den svenske lovgivning, skal overvågningen foregå gennem søgninger på dataens indholdet. Derfor bliver den mere omfangsrig end den danske logningsbekendtgørelse, der blot registrerer, hvem der kommunikerer med hinanden," siger Niels Elgaard Larsen.

Næppe særlig effektiv
Han tvivler dog på, at den svenske lovgivning af den grund bliver væsentligt mere effektiv end den danske. Der findes i dag krypteringsværktøjer, der er så effektive, at det vil være muligt at undgå overvågningen

"Terrorister kan uden problemer skjule informationerne med krypteringsværktøjer eller ganske enkelt ved at være meget diskrete, når de kommunikere," siger Niels Elgaard Larsen.

Han vurderer, at de svenske myndigheder vil have større succes med at overvåge ekstremister, der eksempelvis skal hverve folk til deres sag.

"Overvågningen er mere effektiv over for dem, fordi de har brug for at kommunikere forholdsvis åbent med hinanden. Til gengæld er det også mere kontroversielt, fordi myndighederne endnu ikke ved, om det er folk med kriminelle hensigter," siger Niels Elgaard Larsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere






Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.