Teledirektør: Myndighederne beder om loggede data

Den danske overvågningslov er blevet kritiseret for at være ineffektiv, men det afholder ikke de danske myndigheder fra at bruge den, oplyser Ib Tholstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien.

Den danske overvågningslov er blevet kritiseret for at være ineffektiv. Men ikke destmindre får myndighederne med loven i hånden adgang til teleskabernes loggede data.

Tidligere har det ikke været muligt at få oplysninger om myndighedernes brug af loven, men nu bekræfter Ib Tholstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien i Danmark overfor Computer-world, at loven bliver brugt af myndighederne.

"Myndighederne har henvendt sig til teleselskaberne for at få adgang til loggede data. Det er naturligvis ikke noget, som jeg har fuldt kendskab til, men det er mit indtryk, at det bliver gjort i et begrænset omfang," siger Ib Tholstrup.

Han tilføjer, at han hverken kan eller vil give flere oplysninger om, hvor ofte myndighederne henvender sig for at få adgang til data indsamlet med henvisning til logningsbekendtgørelsen.

Tidliger PET-chef: Ikke overraskende
Logningsbekendtgørelsen trådte i kraft 15. september 2007 og er lige siden blevet mødt af heftig kritik fra it-branchen. Men en af lovens hårdeste kritikere er den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Han har tidligere sagt, at logningsbekendtgørelsen er "hullet som en si" og er udtryk for "nyttesløs signalpolitik".

Trods det er han ikke overrasket over, at myndighederne har anvendt lovgivningen i løbet af de næsten 10 måneder, den har eksisteret.

"Det overrasker mig slet ikke, at loven bliver brugt i praksis. Loven er ikke særlig effektiv, men den kan stadig tilvejebringe data med værdi for efterforskningen. Problemet er blot, at loven er så let at omgå, at terrorister med bare et minimum af omløb i hovedet ikke bliver fældet af den," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Siden den danske logningsbekendtgørelse er trådt i kraft, har Sverige Riksdag vedtaget en overlågningslov, der er endnu mere omfattende end den danske. Og den svenske lovgivning kan også bruges til at overvåge danske internetbrugere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Claus Thorsgaard efter pludselig fyring fra Conscia for en uge siden: "Jeg ser for mig, at jeg skal tilbage i en tilsvarende direktør-rolle"
Interview: Claus Thorsgaard er allerede nu klar til et nyt job i den danske it-branche, efter han i sidste uge pludselig blev fyret som koncernchef i Conscia.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.