Sverige sætter sikkerheds-politiet ind mod data-læk

Sverige sætter nu sikkerhedspolitiet ind i jagten på den FRA-medarbejder som lækkede hemmeligst-stemplet dokument om overvågning.

Det svenske sikkerhedspoliti Säpo skal hjælpe den omdiskuterede svenske myndighed, Försvarets Radioanstalt (FRA), med at finde den medarbejder, som i juni lækkede et afslørende hemmeligstemplet dokument.

Det skriver Sveriges Television.

Tirsdag kom det frem, at FRA mistænker en medarbejder for 16. juni at have lækket dokumentet til Sveriges Television.

Papiret er hemmeligstemplet, og derfor indleder Rigsadvokaten en forundersøgelse til en sag om overtrædelse af tavshedspligten.

Anklageren i sagen beder nu det svenske sikkerhedspoliti Säpo om hjælp til at efterforske, om personale ved Försvarets Radioanstalt har overtrådt tavshedspligten ved at udlevere et klassificeret dokument til Sveriges Televisions nyhedsmagasin Rapport.

Dokumentet blev brugt som dokumentation i en tv-afsløring aftenen før den svenske Rigsdag besluttede om den omdiskuterede FRA-lov skulle vedtages.

"I dette tilfælde bliver det sikkerhedspolitiet, fordi der kan være tale om oplysninger der er klassificerede," siger anklager Thomas Lindstrand til Sveriges Television.

Den såkaldte FRA-lov blev den 18. juni vedtaget i Rigsdagen med et snævert flertal. Men først efter en revidering som trak vedtagelsen langt ud på aftenen.

Loven har i mere end et år været omdiskuteret, fordi den giver Försvarets Radioanstalt vidtgående muligheder for at overvåge al elektronisk kommunikation som krydser den svenske grænse.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere






Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?