Dansk EU-politiker i kødet på svensk overvågning

Dansk medlem af Europaparlamentet tager nu sagen om svensk overvågning af Danmark op i EU.

Den mulige overvågning af danske myndigheder, virksomheder og befolkning som følge af den omdiskuterede svenske overvågningslov bliver nu en sag i EU-sammenhæng.

Den svenske overvågningslov er nemlig for streng. Det mener Karin Riis-Jørgensen, der er medlem af Europaparlamentet for regeringspartiet Venstre.

Samtidig er problemet, at loven risikerer at ramme andre end svenskerne selv, mener hun.

"Svenskerne må gøre hvad de vil. Problemet er, at vi også bliver overvåget," siger Karin Riis-Jørgensen.

Spørger EU-Kommisionen
Derfor har hun nu taget sagen om den svenske overvågningslov op i EU-regi.

Det sker med et spørgsmål til EU-kommisionen, hvor hun beder om svar på, hvad EU gør for at sikre, at EU-borgere ikke bliver underlagt overvågning, som er i strid med EU's databeskyttelsesregler.

"Jeg synes at det er problematisk at vi som borgere i et andet land bliver ramt af nogle love, som vi ingen indflydelse har på overhovedet," siger Karin Riis-Jørgensen.

Tager "svensk anliggende" op
Dermed gør Karin Riis-Jørgensen den sag europæisk, som videnskabsminister Helge Sander (V) har kaldt ]"et svensk anliggende" og statsminister Anders Fogh Rasmussen(V)har fejet af bordet, med henvisning til, at han "ikke er besiddelse af oplysninger, der giver noget grundlag for overfor den svenske regering at tage det omtalte spørgsmål op."

"Dermed er det også EU's anliggende. Derfor tager jeg det også op," siger Karin Riis Jørgensen.

Derfor mener Karin Riis Jørgensen ikke at hun går imod regeringspartiet Venstres politik på området ved at tage overvågningssagen op i EU.

Hun giver nemlig både videnskabsministeren og statsministeren ret i, at loven er et svensk anliggende. Derfor kan hun heller ikke gøre noget i forhold til Sverige siger hun.

"Men jeg kan bede EU om at sige, hvad de kan gøre, for at jeg som uskyldig borger på den anden side af Øresund ikke bliver ramt, siger Karin Riis Jørgensen.

Også justitsminister i spil
Tidligere er også justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning og har i forbindelse med et spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg rettet henvendelse til det svenske Justitiedepardementet for at få et svensk svar på følgerne af den svenske FRA-lov.

Justitsministerens tiltag kom efter at videnskabsministeren og statsministeren afviste en appel fra it-branchen om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.

Karin Riis Jørgensens spørgsmål er en del af et længere spørgsmål til EU-Kommisionen om overvågning.

Hun venter svar på spørgsmålene efter sommerferien.

Se Karin Riis-Jørgensens spørgsmål til EU-Kommissionen her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.