Dansk EU-politiker i kødet på svensk overvågning

Dansk medlem af Europaparlamentet tager nu sagen om svensk overvågning af Danmark op i EU.

Den mulige overvågning af danske myndigheder, virksomheder og befolkning som følge af den omdiskuterede svenske overvågningslov bliver nu en sag i EU-sammenhæng.

Den svenske overvågningslov er nemlig for streng. Det mener Karin Riis-Jørgensen, der er medlem af Europaparlamentet for regeringspartiet Venstre.

Samtidig er problemet, at loven risikerer at ramme andre end svenskerne selv, mener hun.

"Svenskerne må gøre hvad de vil. Problemet er, at vi også bliver overvåget," siger Karin Riis-Jørgensen.

Spørger EU-Kommisionen
Derfor har hun nu taget sagen om den svenske overvågningslov op i EU-regi.

Det sker med et spørgsmål til EU-kommisionen, hvor hun beder om svar på, hvad EU gør for at sikre, at EU-borgere ikke bliver underlagt overvågning, som er i strid med EU's databeskyttelsesregler.

"Jeg synes at det er problematisk at vi som borgere i et andet land bliver ramt af nogle love, som vi ingen indflydelse har på overhovedet," siger Karin Riis-Jørgensen.

Tager "svensk anliggende" op
Dermed gør Karin Riis-Jørgensen den sag europæisk, som videnskabsminister Helge Sander (V) har kaldt ]"et svensk anliggende" og statsminister Anders Fogh Rasmussen(V)har fejet af bordet, med henvisning til, at han "ikke er besiddelse af oplysninger, der giver noget grundlag for overfor den svenske regering at tage det omtalte spørgsmål op."

"Dermed er det også EU's anliggende. Derfor tager jeg det også op," siger Karin Riis Jørgensen.

Derfor mener Karin Riis Jørgensen ikke at hun går imod regeringspartiet Venstres politik på området ved at tage overvågningssagen op i EU.

Hun giver nemlig både videnskabsministeren og statsministeren ret i, at loven er et svensk anliggende. Derfor kan hun heller ikke gøre noget i forhold til Sverige siger hun.

"Men jeg kan bede EU om at sige, hvad de kan gøre, for at jeg som uskyldig borger på den anden side af Øresund ikke bliver ramt, siger Karin Riis Jørgensen.

Også justitsminister i spil
Tidligere er også justitsminister Lene Espersen (K) gået ind i sagen om den svenske overvågning og har i forbindelse med et spørgsmål fra Folketingets Retsudvalg rettet henvendelse til det svenske Justitiedepardementet for at få et svensk svar på følgerne af den svenske FRA-lov.

Justitsministerens tiltag kom efter at videnskabsministeren og statsministeren afviste en appel fra it-branchen om en garanti mod svensk overvågning af danske interesser.

Karin Riis Jørgensens spørgsmål er en del af et længere spørgsmål til EU-Kommisionen om overvågning.

Hun venter svar på spørgsmålene efter sommerferien.

Se Karin Riis-Jørgensens spørgsmål til EU-Kommissionen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.