Svensk chef: Overvågning er nødvendig

FRA-chef har skabt ny debat med indlæg i svensk avis. Sverige ville være ilde stedt, hvis der kun kunne aflyttes ved mistanke om kriminalitet, mener han.

Generaldirektøren for den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt har med et indlæg i den svenske avis SvD fyret godt op under den allerede stormomsuste debat om landets nye overvågningslov.

I artiklen stiller FRA-chefen Ingvar Åkesson blandt andet en lang række spørgsmålstegn ved følgerne, hvis Sverige ikke havde mulighed for at foretage efterretningsarbejde til støtte for regeringen, hvis der altid skulle foreligge mistanke om en forbrydelse, før efterretningen kan gennemføres.

"Skal aflytning mod udenlandske politiske militære magthavere kun være tilladt, hvis der foreligger mistanke om en forbrydelse?" spørger han i indlægget.

Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen i Riksdagen den 18. juni skabt massiv debat på grund af muligheden for overvågning. Men loven vil også betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminsiter Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Konkret mistanke om forbrydelse
Ifølge Ingvar Åkesson hævder en del i debatten om FRA-loven, at aflytning kun burde kunne ske, når der foreligger mistanke om en forbrydelse.

Men det vil sidestille aflytning med de tvangsmidler, som efterforskende myndigheder har i kriminalsager. Og det er forkert, skriver generaldirektøren i SvD.

Konvention nævner undtagelser
Det er nemlig ifølge Ingvar Åkesson en fejlagtig opfattelse, at Europakonventionen kun tillader begrænsninger af frihed og rettigheder i forbindelse med kriminalitet.

"Tværtimod nævnes i artikel otte - den artikel som blandt andet beskytter retten til respekt for privatliv, hjem, og korrespondance - de formål for hvilke retten kan indskrænkes i følgende rækkefølge:

"Statens sikkerhed, den offentlige tryghed, landets økonomiske velfærd, forebyggelse af uro eller kriminalitet, beskytte af sundheden og sædeligheden eller beskyttelse af andre personers rettigheder og friheder," skriver han i Svd.

Bliver afhængig af andre lande
"Har regeringen ikke en berettiget interesse i at vide hvordan udenlandske magthavere agerer eller har tænkt sig at agere i forhold til Sverige og os svenskere?," spørger Ingvar Åkesson videre i debatindlægget, der i avisen har rejst en bølge af debat siden lørdag.

FRA-chefen konkluderer sammendragende, at hvis efterretning kun var muligt i forbindelse med mistanke om kriminalitet, ville Sverige ikke kunne skaffe efterretninger om den politiske og militære udvikling i nærområdet eller andre steder i verden.

"Sverige ville blive afhængig af andre lande, når det handler om den information som er nødvendig for regeringen for at kunne føre Sveriges udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Vil vi virkelig være det," spørger han i avisen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.