Artikel top billede

Svensk chef: Overvågning er nødvendig

FRA-chef har skabt ny debat med indlæg i svensk avis. Sverige ville være ilde stedt, hvis der kun kunne aflyttes ved mistanke om kriminalitet, mener han.

Generaldirektøren for den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt har med et indlæg i den svenske avis SvD fyret godt op under den allerede stormomsuste debat om landets nye overvågningslov.

I artiklen stiller FRA-chefen Ingvar Åkesson blandt andet en lang række spørgsmålstegn ved følgerne, hvis Sverige ikke havde mulighed for at foretage efterretningsarbejde til støtte for regeringen, hvis der altid skulle foreligge mistanke om en forbrydelse, før efterretningen kan gennemføres.

"Skal aflytning mod udenlandske politiske militære magthavere kun være tilladt, hvis der foreligger mistanke om en forbrydelse?" spørger han i indlægget.

Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen i Riksdagen den 18. juni skabt massiv debat på grund af muligheden for overvågning. Men loven vil også betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminsiter Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Konkret mistanke om forbrydelse

Ifølge Ingvar Åkesson hævder en del i debatten om FRA-loven, at aflytning kun burde kunne ske, når der foreligger mistanke om en forbrydelse.

Men det vil sidestille aflytning med de tvangsmidler, som efterforskende myndigheder har i kriminalsager. Og det er forkert, skriver generaldirektøren i SvD.

Konvention nævner undtagelser

Det er nemlig ifølge Ingvar Åkesson en fejlagtig opfattelse, at Europakonventionen kun tillader begrænsninger af frihed og rettigheder i forbindelse med kriminalitet.

"Tværtimod nævnes i artikel otte - den artikel som blandt andet beskytter retten til respekt for privatliv, hjem, og korrespondance - de formål for hvilke retten kan indskrænkes i følgende rækkefølge:

"Statens sikkerhed, den offentlige tryghed, landets økonomiske velfærd, forebyggelse af uro eller kriminalitet, beskytte af sundheden og sædeligheden eller beskyttelse af andre personers rettigheder og friheder," skriver han i Svd.

Bliver afhængig af andre lande

"Har regeringen ikke en berettiget interesse i at vide hvordan udenlandske magthavere agerer eller har tænkt sig at agere i forhold til Sverige og os svenskere?," spørger Ingvar Åkesson videre i debatindlægget, der i avisen har rejst en bølge af debat siden lørdag.

FRA-chefen konkluderer sammendragende, at hvis efterretning kun var muligt i forbindelse med mistanke om kriminalitet, ville Sverige ikke kunne skaffe efterretninger om den politiske og militære udvikling i nærområdet eller andre steder i verden.

"Sverige ville blive afhængig af andre lande, når det handler om den information som er nødvendig for regeringen for at kunne føre Sveriges udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Vil vi virkelig være det," spørger han i avisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere