Svensk chef: Overvågning er nødvendig

FRA-chef har skabt ny debat med indlæg i svensk avis. Sverige ville være ilde stedt, hvis der kun kunne aflyttes ved mistanke om kriminalitet, mener han.

Generaldirektøren for den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt har med et indlæg i den svenske avis SvD fyret godt op under den allerede stormomsuste debat om landets nye overvågningslov.

I artiklen stiller FRA-chefen Ingvar Åkesson blandt andet en lang række spørgsmålstegn ved følgerne, hvis Sverige ikke havde mulighed for at foretage efterretningsarbejde til støtte for regeringen, hvis der altid skulle foreligge mistanke om en forbrydelse, før efterretningen kan gennemføres.

"Skal aflytning mod udenlandske politiske militære magthavere kun være tilladt, hvis der foreligger mistanke om en forbrydelse?" spørger han i indlægget.

Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen i Riksdagen den 18. juni skabt massiv debat på grund af muligheden for overvågning. Men loven vil også betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminsiter Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Konkret mistanke om forbrydelse
Ifølge Ingvar Åkesson hævder en del i debatten om FRA-loven, at aflytning kun burde kunne ske, når der foreligger mistanke om en forbrydelse.

Men det vil sidestille aflytning med de tvangsmidler, som efterforskende myndigheder har i kriminalsager. Og det er forkert, skriver generaldirektøren i SvD.

Konvention nævner undtagelser
Det er nemlig ifølge Ingvar Åkesson en fejlagtig opfattelse, at Europakonventionen kun tillader begrænsninger af frihed og rettigheder i forbindelse med kriminalitet.

"Tværtimod nævnes i artikel otte - den artikel som blandt andet beskytter retten til respekt for privatliv, hjem, og korrespondance - de formål for hvilke retten kan indskrænkes i følgende rækkefølge:

"Statens sikkerhed, den offentlige tryghed, landets økonomiske velfærd, forebyggelse af uro eller kriminalitet, beskytte af sundheden og sædeligheden eller beskyttelse af andre personers rettigheder og friheder," skriver han i Svd.

Bliver afhængig af andre lande
"Har regeringen ikke en berettiget interesse i at vide hvordan udenlandske magthavere agerer eller har tænkt sig at agere i forhold til Sverige og os svenskere?," spørger Ingvar Åkesson videre i debatindlægget, der i avisen har rejst en bølge af debat siden lørdag.

FRA-chefen konkluderer sammendragende, at hvis efterretning kun var muligt i forbindelse med mistanke om kriminalitet, ville Sverige ikke kunne skaffe efterretninger om den politiske og militære udvikling i nærområdet eller andre steder i verden.

"Sverige ville blive afhængig af andre lande, når det handler om den information som er nødvendig for regeringen for at kunne føre Sveriges udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Vil vi virkelig være det," spørger han i avisen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.