Svensk chef: Overvågning er nødvendig

FRA-chef har skabt ny debat med indlæg i svensk avis. Sverige ville være ilde stedt, hvis der kun kunne aflyttes ved mistanke om kriminalitet, mener han.

Generaldirektøren for den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt har med et indlæg i den svenske avis SvD fyret godt op under den allerede stormomsuste debat om landets nye overvågningslov.

I artiklen stiller FRA-chefen Ingvar Åkesson blandt andet en lang række spørgsmålstegn ved følgerne, hvis Sverige ikke havde mulighed for at foretage efterretningsarbejde til støtte for regeringen, hvis der altid skulle foreligge mistanke om en forbrydelse, før efterretningen kan gennemføres.

"Skal aflytning mod udenlandske politiske militære magthavere kun være tilladt, hvis der foreligger mistanke om en forbrydelse?" spørger han i indlægget.

Den svenske overvågningslov har siden vedtagelsen i Riksdagen den 18. juni skabt massiv debat på grund af muligheden for overvågning. Men loven vil også betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminsiter Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Konkret mistanke om forbrydelse
Ifølge Ingvar Åkesson hævder en del i debatten om FRA-loven, at aflytning kun burde kunne ske, når der foreligger mistanke om en forbrydelse.

Men det vil sidestille aflytning med de tvangsmidler, som efterforskende myndigheder har i kriminalsager. Og det er forkert, skriver generaldirektøren i SvD.

Konvention nævner undtagelser
Det er nemlig ifølge Ingvar Åkesson en fejlagtig opfattelse, at Europakonventionen kun tillader begrænsninger af frihed og rettigheder i forbindelse med kriminalitet.

"Tværtimod nævnes i artikel otte - den artikel som blandt andet beskytter retten til respekt for privatliv, hjem, og korrespondance - de formål for hvilke retten kan indskrænkes i følgende rækkefølge:

"Statens sikkerhed, den offentlige tryghed, landets økonomiske velfærd, forebyggelse af uro eller kriminalitet, beskytte af sundheden og sædeligheden eller beskyttelse af andre personers rettigheder og friheder," skriver han i Svd.

Bliver afhængig af andre lande
"Har regeringen ikke en berettiget interesse i at vide hvordan udenlandske magthavere agerer eller har tænkt sig at agere i forhold til Sverige og os svenskere?," spørger Ingvar Åkesson videre i debatindlægget, der i avisen har rejst en bølge af debat siden lørdag.

FRA-chefen konkluderer sammendragende, at hvis efterretning kun var muligt i forbindelse med mistanke om kriminalitet, ville Sverige ikke kunne skaffe efterretninger om den politiske og militære udvikling i nærområdet eller andre steder i verden.

"Sverige ville blive afhængig af andre lande, når det handler om den information som er nødvendig for regeringen for at kunne føre Sveriges udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. Vil vi virkelig være det," spørger han i avisen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.