Overvåget svensker anmelder spion-myndighed

En svensk forretningsmand anmelder den svenske overvågningsmyndighed FRA for ulovlig overvågning. Han er en af de 103 personer, som står på lækket liste.

Den omdiskuterede overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt står nu overfor endnu en undersøgelse.

En svensk borger har nu anmeldt myndigheden til den svenske Justitiekansler, fordi han står på en liste med 103 andre personer, som gennem 1990'erne blev overvåget ulovligt af Försvarets Radioanstalt.

"Det var meget ubehageligt, da jeg fandt ud af, at jeg var på den liste. Jeg havde forbindelser i Rusland i begyndelsen af 1990'erne, men det var bare forretninger. Import og eksport," siger Jörgen Larsson til Svenska Dagbladet.

Række af anmeldelser
Afsløringen af FRA's ulovlige aflytninger rullede på svensk tv aftenen før Riksdagens beslutning om at gennemføre den nye overvågnigslov, som betyder at netop Försvarets Radioanstalt for lov til at overvåge al elektronisk kommunikation som passerer landet.

Sagen har siden betydet en række anmeldelser af FRA.

Blandt andet har den svenske Datainspektionen indledet et tilsyn af myndigheden efter anmeldelser af lemfældig omgang med persondata.

Sagen betød desuden, at Försvarets Radioanstalt blev anmeldt for at bryde den svenske post- og telelov. Men denne sag blev for nylig droppet.

Ifølge Sveriges Televison skriver Jörgen Larsson i sin anmeldelse, at han vil kræve erstatning, hvis det viser sig, at FRA har brudt loven.

Generaldirektøren for FRA, Ingvar Åkesson, har tidligere afvist at listen med de 103 navne drejer sig om personer, som er blevet overvåget.

Han har i et debatindlæg i Svenska DAgbladet forklaret, at det drejer sig om restdata i forbindelse med aflytning af "udenlandske mål.".

FRA har efter afsløringen af den ulovlige overvågning indledt en efterforskning med bistand fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo for at finde lækken til listen med de 103 navne.

FRA mistænker en medarbejder for at have lækket informationerne.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Staten får kæmperabat på over 360 millioner på nyt toldsystem fra Netcompany og Intrasoft: Her er den endelige pris
Netcompany og Intrasoft har barberet prisen for kommende toldsystem ned med over 360 millioner kroner. Det er mere end en halvering af udbudsprisen. Tjek prisen her.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.