Overvåget svensker anmelder spion-myndighed

En svensk forretningsmand anmelder den svenske overvågningsmyndighed FRA for ulovlig overvågning. Han er en af de 103 personer, som står på lækket liste.

Den omdiskuterede overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt står nu overfor endnu en undersøgelse.

En svensk borger har nu anmeldt myndigheden til den svenske Justitiekansler, fordi han står på en liste med 103 andre personer, som gennem 1990'erne blev overvåget ulovligt af Försvarets Radioanstalt.

"Det var meget ubehageligt, da jeg fandt ud af, at jeg var på den liste. Jeg havde forbindelser i Rusland i begyndelsen af 1990'erne, men det var bare forretninger. Import og eksport," siger Jörgen Larsson til Svenska Dagbladet.

Række af anmeldelser
Afsløringen af FRA's ulovlige aflytninger rullede på svensk tv aftenen før Riksdagens beslutning om at gennemføre den nye overvågnigslov, som betyder at netop Försvarets Radioanstalt for lov til at overvåge al elektronisk kommunikation som passerer landet.

Sagen har siden betydet en række anmeldelser af FRA.

Blandt andet har den svenske Datainspektionen indledet et tilsyn af myndigheden efter anmeldelser af lemfældig omgang med persondata.

Sagen betød desuden, at Försvarets Radioanstalt blev anmeldt for at bryde den svenske post- og telelov. Men denne sag blev for nylig droppet.

Ifølge Sveriges Televison skriver Jörgen Larsson i sin anmeldelse, at han vil kræve erstatning, hvis det viser sig, at FRA har brudt loven.

Generaldirektøren for FRA, Ingvar Åkesson, har tidligere afvist at listen med de 103 navne drejer sig om personer, som er blevet overvåget.

Han har i et debatindlæg i Svenska DAgbladet forklaret, at det drejer sig om restdata i forbindelse med aflytning af "udenlandske mål.".

FRA har efter afsløringen af den ulovlige overvågning indledt en efterforskning med bistand fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo for at finde lækken til listen med de 103 navne.

FRA mistænker en medarbejder for at have lækket informationerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.