Overvåget svensker anmelder spion-myndighed

En svensk forretningsmand anmelder den svenske overvågningsmyndighed FRA for ulovlig overvågning. Han er en af de 103 personer, som står på lækket liste.

Den omdiskuterede overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt står nu overfor endnu en undersøgelse.

En svensk borger har nu anmeldt myndigheden til den svenske Justitiekansler, fordi han står på en liste med 103 andre personer, som gennem 1990'erne blev overvåget ulovligt af Försvarets Radioanstalt.

"Det var meget ubehageligt, da jeg fandt ud af, at jeg var på den liste. Jeg havde forbindelser i Rusland i begyndelsen af 1990'erne, men det var bare forretninger. Import og eksport," siger Jörgen Larsson til Svenska Dagbladet.

Række af anmeldelser
Afsløringen af FRA's ulovlige aflytninger rullede på svensk tv aftenen før Riksdagens beslutning om at gennemføre den nye overvågnigslov, som betyder at netop Försvarets Radioanstalt for lov til at overvåge al elektronisk kommunikation som passerer landet.

Sagen har siden betydet en række anmeldelser af FRA.

Blandt andet har den svenske Datainspektionen indledet et tilsyn af myndigheden efter anmeldelser af lemfældig omgang med persondata.

Sagen betød desuden, at Försvarets Radioanstalt blev anmeldt for at bryde den svenske post- og telelov. Men denne sag blev for nylig droppet.

Ifølge Sveriges Televison skriver Jörgen Larsson i sin anmeldelse, at han vil kræve erstatning, hvis det viser sig, at FRA har brudt loven.

Generaldirektøren for FRA, Ingvar Åkesson, har tidligere afvist at listen med de 103 navne drejer sig om personer, som er blevet overvåget.

Han har i et debatindlæg i Svenska DAgbladet forklaret, at det drejer sig om restdata i forbindelse med aflytning af "udenlandske mål.".

FRA har efter afsløringen af den ulovlige overvågning indledt en efterforskning med bistand fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo for at finde lækken til listen med de 103 navne.

FRA mistænker en medarbejder for at have lækket informationerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.