Artikel top billede

Verden vil være kabelfri, og brugerne går fra faste netforbindelser til mobile.

Vild vækst i mobilbredbånd - millioner strømmer til

Antallet af mobilbredbåndskunder har passeret 50 millioner på verdensplan. Tallet forventes i år at stige med fire millioner om måneden.

Brugen af mobile bredbåndsløsninger er i en rivende udvikling. For blot et år siden var der 11 millioner HSPA-brugere (High Speed Packet Access).

I dag har antallet rundet 50 millioner. Og der kommer fire millioner nye brugere til om måneden

Det er brancheorganisationen GSM Association (GSMA), der leverer tallene som er udarbejdet af analyseselskabet Wireless Intelligence.

Antallet HSPA-operatører i verden er i dag 191 fordelt på 89 lande, og samtlige EU-lande har et HSPA-tilbud.

Kronede dage for infrastrukturfirmaer

Den stærkt stigende efterspørgsel mærkes især hos mobilnetejere som Nokia og Ericsson, men også infrastrukturleverandørerne melder om store vækstrater.

"Der kommer utrolig meget trafik i mobilnettene, og selvom Alcatel-Lucent ikke ejer mobilnet i Danmark, betyder efterspørgslen, at der er brug for at udbygge backhaul-siden, hvor vi er meget stærke," siger Lars Boilesen, administrerende direktør i den nordiske del af den fransk-amerikanske netværksvirksomhed.

Backhaul er kort fortalt er den teknologi, der sender data fra et sted til et andet.

I Danmark er det indtil videre overvejende på fast DSL, Alcatel-Lucent oplever størst fremgang.

"For to år siden havde vi stort set intet marked for fast DSL i Danmark. I dag har vi langt over halvdelen af det marked. Vi forventer at få del i backhaul-markedet, som direkte følge af, at der kommer så meget mere trafik i mobilnettene."

Strand: Priserne styrtdykker

Mens infrastrukturvirksomheder som Alcatel-Lucent, Nokia, Ericsson og Siemens tjener penge på den hastige udbredelse af mobilt bredbånd, kommer det i sidste ende også forbrugerne til gavn.

"Det går rigtig hurtigt. I mobilverdenen oplevede vi prisfald på trafikken, da penetrationen var oppe på 70-80 procent. For mobile bredbånd ser det anderledes ud. Her er en penetration på 10 procent nok til at priserne styrtdykker," siger teleanalytiker John Strand, StrandConsult.

I Sverige koster én GB data 89 svenske kroner og fem koster 149 svenske kroner. Det samme billede gør sig gældende i de fleste europæiske lande, hvor der er udbrudt priskrig flere steder, siger John Strand.

"I Danmark koster det 299 kroner om måneden for fem GB Data, hvis man kigger i for eksempel 3's prisliste. Når Sonofon, TDC og Telia har rullet sine 3G-net ordentligt ud, skal priserne nok komme ned, også i Danmark," siger John Strand.

Stakkels elselskaber

Han mener, at vi vil se en halvering af de mobile bredbåndspriser enten inden eller lige efter årsskiftet.

"Inden sommerferien næste år vil danskerne kunne få mobilt bredbånd med høj båndbredde og masser af trafik for halvanden hundrede kroner om måneden," forudsiger John Strand.

Det betyder samtidig, at der lægges et voldsomt pres på markedet for faste forbindelser.

"I lande som Østrig og Finland ser vi kunderne forlade stationære forbindelser til fordel for mobilt bredbånd. Og så er det ikke sjovt at hedde "elselskab" og have gravet al det fiber ned i jorden, vel?," siger John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere