Artikel top billede

IBM og Oracle går efter SharePoints akilleshæl

Microsofts SharePoint er markedsmæssigt nummer et inden for samarbejdssoftware. Rent teknologiske er der dog svagheder, hvilket konkurrenterne forsøger at udnytte, konkluderer ny rapport.

SharePoint er en populær og god løsning til samarbejdsværktøjer i rigtig mange organisationer, men systemet er langt fra perfekt til alting, og svaghederne udnyttes af konkurrenterne.

Nogenlunde sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra CMS Watch, der har den danske CMS-analytiker Janus Boye som medforfatter.

"Oracle og IBM, som det bestemt heller ikke går dårligt for, prøver at skubbe SharePoint ned i den kasse, der hedder "'letvægts dokumenthåndtering bag din firewall." Hvis du skal have noget integration og selvbetjening, så er Sharepoint mest en værkstøjskasse - sådan prøver de at differentiere sig," siger han.

I rapporten gennemgås 12 af de mest populære løsninger på området. Udover SharePoint er det blandt andet IBM's WebSphere, Oracle WebCenter og SAP's NetWeaver samt en række open source produkter.

Rapporten peger på, at de store leverandører forsøger at ramme SharePoints akilleshæl ved blandt andet at sikre integration med ikke-.Net-teknologier som mange ERP- og CRM-systemer.

SharePoint kan meget - men ikke alt

Det er ikke uden grund, at kampen om at blive den foretrukne leverandør af samarbejdssoftware er hård. Markedet for web 2.0-teknologier som blogs, wikier og sociale netværk vil vokse til 21,6 milliarder kroner i 2013, forudså en rapport fra Forrester tidligere på året.

Men selvom specielt Microsoft SharePoint 2007 stormer frem og faktisk er det hurtigst sælgende produkt nogensinde i Microsofts historie, skal man være opmærksom på manglerne, inden man kaster sig over systemet, siger Janus Boye.

"Det er helt sikkert et produkt, hvor der er en kæmpe afstand mellem marketing og realiteterne. Det bliver solgt på, at du ikke behøver noget CMS, at du kan fildele, samarbejde og søge, men det er nok mere en værktøjskasse. I hvert fald hvis du skal mere end samarbejde, hvor produktet virkelig har sin styrke."

Tidligere på året viste en undersøgelse fra Forrester, at omkring halvdelen af it-beslutningstagerne hos virksomheder med over 1.000 medarbejdere forventer at implementere en formel strategi for samarbejdssystemer i 2008.

Af de systemer, der er til rådighed, er der absolut størst interesse for Microsofts. Hele 55 procent peger på SharePoint som den mest oplagte løsning, mens kun ni procent peger på IBM som leverandør.

Har både styrker og svagheder

Ifølge Janus Boye har Microsoft kommercielt set også lagt en fornuftig strategi for SharePoint, fordi markedet længe har efterspurgt et produkt, der var tæt integreret med Office.

"Det er der ikke rigtig nogen af de andre leverandører, heller ikke IBM og Oracle, der har taget særligt seriøst. Så det et meget bevist valg, at Microsoft har flyttet Sharepoint ind i Office, hvilket det jo ikke var før," siger Janus Boye og tilføjer:

"Microsoft har prøvet at gøre det så besværligt og dyrt som muligt ikke at vælge Sharepoint, for det kan de kva deres markedsposition"

Janus Boye peger på, at mens IBM og Oracle prøver at komme med introduktionspakker og små business-tilbud for at få produkterne ind i organisationerne, så er Sharepoint i mange tilfælde allerede inde - i hvert fald i it-afdelingen.

"Og så er det altså en hurdle at skulle vælge et helt nyt produkt," siger han.

Janus Boye mener, at Sharepoint har sine styrker omkring interne samarbejdsprojekter, mens der på andre områder findes mere oplagte løsninger.

"Sharepoint er ikke - ligesom der heller ikke er nogen andre produkter, der er - god til det hele. Du skal finde ud af, hvad dine krav er, og dernæst finde ud af om du allerede har det nødvendige i forvejen, eller om du skal investere i noget nyt."

"Hvis det er til hjemmesidebrug, får du måske mere med for eksempel Sitecore, og hvis det handler om integration, er IBM måske mere relevant," lyder det fra CMS-konsulenten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere