Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Så mange penge bliver danskerne snydt for i mails

Flere tusinde Dankort-transaktioner havner i hænderne på fupmagere, der lover alt fra lotterigevinster til kriminelle lønninger. Forbrugerne slipper dog for million-regningen.

Danskere er i 2.583 tilfælde blevet snydt og fralokket penge fra deres Dankort af mail-forbrydere i første halvår af 2008.

De flere tusinde falske Dankort-transaktioner, der også indeholder snyd med postordre og andet fjernsalg, har betydet, at de bedragne danskere i alt har mistet tre millioner kroner.

Og det beløb er ifølge kontorchef og it-sikkerhedsekspert Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet ikke alarmerende højt.

"Vi skal være glade for, at danskerne er relativt kritiske, når det drejer sig om at udlevere personlige oplysninger ved fjernsalg. Samtidigt skal vi helt sikkert være på vagt over for, at antallet af både falske Dankort-transaktioner og beløbenes størrelse kan stige markant," siger hun til Computerworld.

Der var knapt otte millioner transaktioner på Dankort og VISA/Dankort i 1. halvår af 2008 ifølge PBS.

Beskedne forbrydere

I gennemsnit napper de internet-kriminelle godt 1.000 kroner per transaktion.

"Beløbene er ikke så høje, og jeg formoder, at de internetkriminelle har forstået, at de ikke skal være grådige for at lokke penge ud af folk," siger Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet.

Hun peger på tre områder, hvor det især lykkes at franarre danskere penge i mails. Først og fremmest drejer det sig om phishing-forsøg, hvor forbryderne beder om personlige oplysninger som Dankort-nummer og passwords til netbanken.

Et andet fokusområde er frister forbryderne med lettjente penge, som det blandt andet kendes fra de såkaldte Nigeria-breve og transaktioner af penge fra kriminelle handler. Og slutteligt drejer snyderiet sig om fiktive lotteri-gevinster, som flere danskere gladeligt betaler for at få udbetalt.

"Danskerne skal huske på at bevare den kritiske sans ved den slags mails. Ingen ansvarlige virksomheder ville nogensinde bede om Dankort-oplysninger eller passwords i en mail," understreger Birgitte Mikkelsen.

Danskerne betaler ikke

Selvom flere millioner forsvinder fra de danske bank-konti, så taber de bedragne danskere ikke pengene.

Det gør bankerne derimod.

Det skyldes, at forbrugerne ikke kan stilles til ansvar for transaktioner, man ikke selv har foretaget. Selvrisikoen bliver først udløst, når Dankort bliver misbrugt sammen med kortets pin-kode.

"Men det er på ingen måde en gratis fornøjelse. Hvis banken får mistanke om bevidst snyderi, så bliver politiet sat ind i sagerne. De vil derefter efterforske alle de digitale spor, som den bedragne har efterladt," siger Birgitte Mikkelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.