Så mange penge bliver danskerne snydt for i mails

Flere tusinde Dankort-transaktioner havner i hænderne på fupmagere, der lover alt fra lotterigevinster til kriminelle lønninger. Forbrugerne slipper dog for million-regningen.

Danskere er i 2.583 tilfælde blevet snydt og fralokket penge fra deres Dankort af mail-forbrydere i første halvår af 2008.

De flere tusinde falske Dankort-transaktioner, der også indeholder snyd med postordre og andet fjernsalg, har betydet, at de bedragne danskere i alt har mistet tre millioner kroner.

Og det beløb er ifølge kontorchef og it-sikkerhedsekspert Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet ikke alarmerende højt.

"Vi skal være glade for, at danskerne er relativt kritiske, når det drejer sig om at udlevere personlige oplysninger ved fjernsalg. Samtidigt skal vi helt sikkert være på vagt over for, at antallet af både falske Dankort-transaktioner og beløbenes størrelse kan stige markant," siger hun til Computerworld.

Der var knapt otte millioner transaktioner på Dankort og VISA/Dankort i 1. halvår af 2008 ifølge PBS.

Beskedne forbrydere
I gennemsnit napper de internet-kriminelle godt 1.000 kroner per transaktion.

"Beløbene er ikke så høje, og jeg formoder, at de internetkriminelle har forstået, at de ikke skal være grådige for at lokke penge ud af folk," siger Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet.

Hun peger på tre områder, hvor det især lykkes at franarre danskere penge i mails. Først og fremmest drejer det sig om phishing-forsøg, hvor forbryderne beder om personlige oplysninger som Dankort-nummer og passwords til netbanken.

Et andet fokusområde er frister forbryderne med lettjente penge, som det blandt andet kendes fra de såkaldte Nigeria-breve og transaktioner af penge fra kriminelle handler. Og slutteligt drejer snyderiet sig om fiktive lotteri-gevinster, som flere danskere gladeligt betaler for at få udbetalt.

"Danskerne skal huske på at bevare den kritiske sans ved den slags mails. Ingen ansvarlige virksomheder ville nogensinde bede om Dankort-oplysninger eller passwords i en mail," understreger Birgitte Mikkelsen.

Danskerne betaler ikke
Selvom flere millioner forsvinder fra de danske bank-konti, så taber de bedragne danskere ikke pengene.

Det gør bankerne derimod.

Det skyldes, at forbrugerne ikke kan stilles til ansvar for transaktioner, man ikke selv har foretaget. Selvrisikoen bliver først udløst, når Dankort bliver misbrugt sammen med kortets pin-kode.

"Men det er på ingen måde en gratis fornøjelse. Hvis banken får mistanke om bevidst snyderi, så bliver politiet sat ind i sagerne. De vil derefter efterforske alle de digitale spor, som den bedragne har efterladt," siger Birgitte Mikkelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.