Artikel top billede

(Foto: CIO US)

Dansk Industri bag anti-svensk sikkerhedsplan

Danske virksomheder vil ikke have svenske øjne i nakken. Derfor er Dansk Industri nu på vej med en anti-svensk sikkerhedsvejledning.

Dansk Industri har nu besluttet at udgive en decideret sikkerhedsvejledning, som skal ruste danske virksomheder til at undgå svensk overvågning som følge af den såkaldte FRA-lov fra januar 2009.

Det sker blandt andet på baggrund af truslen fra den udskældte svenske overvågningslov, som fra næste år giver myndigheden Försvarets Radioanstalt (FRA) lov til at overvåge al elektronisk kommunikation, som passerer den svenske grænse.

Det fortæller Henning Mortensen, der er chefkonsulent hos Dansk Industris brancheorganisation ITEK.

"Det ser ikke ud som om, der er kommet nogen ændringer i forhold til danske borgere," fortæller Henning Mortensen.

Beslutningen, der blev taget på det seneste møde i Dansk Industris sikkerhedsudvalg, kommer samtidig med, at det nu står klart, at de seneste ændringer af den stærkt omdiskuterede FRA-lov ikke ændrer vilkårene for virksomheder og borgere i Danmark og andre nabolande til Sverige.

Når den svenske lov påvirker danske interesser, skyldes det, at tele- og internetoperatørernes netværk er opbygget sådan, at intern dansk kommunikation udmærket kan passere Sverige på vejen mellem to danske skriveborde. Datapakkerne tager ikke hensyn til landegrænser i et netværk, der er opbygget internationalt for at opnå den fornuftigste forretning.

Problemet er imidlertid, at dette giver den svenske stat mulighed for at overvåge blandt andet Folketinget, danske myndigheder og borgere.

Vejleder om EU-overvågning

Samtidig har frygten for decideret industrispionage i sommer fået ITEK til at kræve en garanti mod den svenske overvågning. Dette krav fik hurtigt politisk opbakning hos både folketingspolitikere og den danske EU-parlamentariker Karin Riis-Jørgensen (V). Hun har foreløbig fået en afvisning fra EU, som ikke vil hjælpe Danmark mod den svenske overvågning.

Sverige bytter data med andre

Ifølge Henning Mortensen er et yderligere problem ved den svenske overvågning, at efterretningstjenester deler data med andre lande. Det er også tilfældet med Försvarets Radioanstalt, der i sommer indrømmede, at man udveksler oplysninger med venligtsindede nationer.

"Noget at den trafik, der kan blive opfanget i Sverige, vil formodentlig blive delt med danske myndigheder, selvom den type overvågning, der sker i Sverige, faktisk ikke er lovlig i Danmark," siger Henning Mortensen.

Försvarets Radioanstalt har da heller ikke lagt skjul på, at danske interesser ikke har nogen særstatus i forhold til myndighedens overvågningsarbejde. I et svar på en række spørgsmål fra Computerworld fortæller FRA, at man ikke har planer om at frede Danmark, når loven til næste år træder i kraft.

Ifølge Hennings Mortensen er det ikke blot den svenske overvågningslov, virksomhederne kan beskytte sig imod med den kommende sikkerhedsvejledning.

Det er en række skærpede overvågningstiltag, blandt andet de kommende initiativer fra EU i form af blandt andet den kontroversielle Future Group-rapport.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere