Artikel top billede

Svenske spioner freder ikke Danmark

Den svenske overvågningsmyndighed FRA udelukker ikke overvågning af danske interesser, hvis der er et "forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv" i at gøre det.

Den svenske overvågningsmyndighed Försvarets Radioanstalt (FRA) har ikke planer om at frede Danmark, når den omdiskuterede svenske overvågningslov til næste år træder i kraft.

Det gør myndigheden klart i forbindelse med besvarelsen af en række et spørgsmål, som Computerworld har stillet til Försvarets Radioanstalt.

Direkte adspurgt om, hvorvidt FRA vil spionere på dansk trafik i transit gennem Sverige, svarer myndigheden, at interessen for trafik som passerer gennem Sverige bestemmes af to ting.

Dels skal trafikken indeholde kommunikation, som i et "forsvarsmæssig efterretningsperspektiv" er interessant, lyder det i et af svarene.

Desuden skal kommunikationen falde indenfor de rammer, som regering og andre myndigheder har fastsat for FRA.

Kan ikke afvise dansk overvågning

Meningen med overhovedet at overvåge trafikken er at tilvejebringe efterretninger, som er relavente for at støtte svensk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik samt for at kortlægge eksterne trusler mod landet.

Dermed kan overvågning af danske interesser komme på tale, hvis der viser sig at at foregå kommunikation fra Danmark, som opfylder de nævnte betingelser.

Computerworld har tidligere dokumenteret, at den svenske overvågningslov også vil betyde at Folketinget , PET og borgere i Danmark risikerer, at Sverige ser med i den elektroniske kommunikation.

Statsminister Anders Fogh (V) har sammen med videnskabsminister Helge Sander (V) afvist en appel fra ITEK om garanti mod overvågning, men EU politikeren Karen Riis-Jørgensen (V) har selv taget sagen op i EU. Også Justitsminister Lene Espersen (K) har taget sagen op og afkrævet svenskerne en forklaring.

Vil FRA overvåge civile medborgere eller virksomheder i Sveriges nabolande?

"Signalaflytning igangsættes mod stater, organisationer og netværk, som er interessante udfra et forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv."

"Signalaflytningen må kun dreje sig om udenlandske forhold, men loven gør ikke forskel på svenskere og udlændinge. Udenlandske forhold kan i visse tilfælde have svenske forgreninger," skriver FRA i et af svarene.

Ingen dialog med nabolande

Ifølge FRA har myndigheden ikke været i dialog med Danmark angående den svenske lovgiving. Det er heller ikke sket i forhold til andre nabolande.

Samtidig kender FRA ikke til, at den svenske regering har haft nogen dialog med Danmark i sagen.

Försvarets Radioanstalt ønsker ikke svare på, hvordan myndigheden skal overvåge den enorme mængde data, som krydser landets grænse.

"Det spørgsmål kan jeg ikke besvare, eftersom FRA aldrig afslører sine mål, midler eller metoder," hedder det i svaret.

Læs FRA's svar i fuld længde

Har FRA været i dialog med Danmark angående den nye lov?
"FRA fører ingen dialog med andre lande om vores lovgivning. FRA kender ikke til at regeringen har haft nogen dialog med nabolandende om dette spørgsmål."

Vil FRA spionere på dansk trafik i transit gennem Sverige?
"FRA's signalovervågning fokuseres af regeringen og af en håndfuld andre myndigheder, og sker for at støtte svensk udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik samt for at kortlægge eksterne trusler mod landet. FRA's mål er, indenfor lovens rammer, at indsamle signaler som kan give efterretninger som er relevante i denne sammenhæng."

"Der kræves to ting, for at trafik som passerer Sveriges grænse i transit skal blive mål for indsamling: Trafikken skal indeholde kommunikation som mistænkes at være interessant i et forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv, og det skal falde indenfor de rammer som regeringen eller andre af de myndigheder, som har med FRA at gøre har opsat. Indhentning må kun ske ved at automatiserede søgebegreb udvælger de sessioner som er interessante."

"Kommunikation som ikke mistænkes at have efterretningsmæssig værdi for udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik eller i øvrigt indeholde trusler mod landet er aldrig mål for signalaflytningen."

Hvordan vil FRA overvåge al denne data?
"Det spørgsmål kan jeg ikke besvare, eftersom FRA aldrig afslører sine mål, midler eller metoder."

Vil FRA overvåge civile medborgere eller virksomheder i Sveriges nabolande?

"Signalaflytning igangsættes mod stater, organisationer og netværk som er interessante udfra et forsvarsmæssigt efterretningsperspektiv.

"Signalaflytningen må kun dreje sig om udenlandske forhold, men loven gør ikke forskel på svenskere og udlændinge. Udenlandske forhold kan i visse tilfælde have svenske forgreninger."

"Et eksempel på dette er udenlandske efterretningsoperationer som gennemføres på svensk jord. Kommunikation som ikke mistænkes at have efterretningsmæssig værdi for udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik eller i øvrigt indeholde trusler mod landet er aldrig mål for signalaflytningen."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere