Nyansat sendte jyske hospitaler i knæ

En ny medarbejder slettede vitale filer i Region Midtjyllands EPJ-system og sendte derved det jyske hospitalsvæsen til tælling.

Et 10 timer langt it-nedbrud lagde 13. oktober en stribe jyske hospitaler, herunder Århus Universitetshospital og Skejby Sygehus, ned.

Systemerne håndterer blandt andet hospitalernes digitale patientjournaler.

Årsagen til det alvorlige nedbrud er nu analyseret, og det viser sig, at der er tale om en menneskelig fejl.

"En nyansat medarbejder fik ved en fejl slettet nogle meget kritiske filer og dele af EPJ-systemet, hvilket forårsagede nedbruddet," skriver regionen i en pressemeddelelse.

"Den pågældende medarbejder kan ikke bebrejdes, fordi hændelsen især skyldtes utilstrækkelig oplæring i håndtering af den komplekse driftsinstallation."

Der er således ikke forlydender om en fyreseddel.

Bedre uddannelse
En konsekvens af uheldet er, at der vil ske ændringer i oplæringen og en skærpelse af sikkerhedsforholdene omkring driftsinstallationen.

Det skal være med til at sikre og forbedre driften af EPJ-systemet samt forebygge at noget tilsvarende kan ske en anden gang, lyder det fra Region Midtjylland.

Et meget uheldigt følgeproblem ved genetableringen af EPJ-systemet, var en forkert tilrettelagt indlæsning af nogle blodprøvesvar, som betød, at 231 blodprøvesvar blev tilknyttet en forkert patient.

Der var dog ikke tale om livstruende problemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.