Artikel top billede

Illustration: Antonis Papantoniou/iStockphoto

Usynlige maskiner pibler frem i nordiske firmaer

Ifølge analytikerne fra IDC kaster nordiske it-chefer sig over server-virtualisering. It-cheferne peger dog på en lang række barrierer ved implementeringen af de virtuelle maskiner.

Virtualisering er kommet for at blive - og teknologien bliver hele tiden en mere kompleks størrelse at håndtere for it-cheferne.

Det er budskabet fra analysehuset IDC, der er ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse af, hvor langt danske virksomheder er nået med implementering af server- og desktop-virtualisering.

IDC kunne nemlig ikke nære sig og fremviste nogle af resultaterne fra undersøgelsen på Radisson SAS Falconer Hotel, hvor IDC-analytikerne tirsdag havde trommet 270 danske it-folk sammen til analysehusets virtualiserings-konference.

En del af undersøgelsen er baseret på interviews med over 600 it-beslutningstagere i Norden og afslører, at 36 procent af de nordiske virksomheder i dag anvender virtualiseringsteknologien.

21 procent af it-cheferne overvejer at sætte kløerne i de virtuelle maskiner, mens 43 procent ikke anvender teknologien og ikke har planer om at implementere virtualisering inden for den nærmeste fremtid.

Penge, ressourcer og katastrofer

IDC har samtidigt spurgt de nordiske it-beslutningstagere om, hvordan deres holdninge er til virtualisering.

81 procent svarer, at de ser positivt på teknologien. 19 procent indtager en neutral holdning, mens ingen ser negativt på teknologien

Det er især besparelser, som it-beslutningstagerne peger på, når de skal fremhæve årsagerne til at rulle virtuelle maskiner ud i serverrummet.

Og der er ifølge IDC også solide økonomiske årsager til, at kaste sig over virtualiserings-teknologien, fordi den over en indledende implementeringsperiode på 21 måneder kan give besparelser i serverrummet på omkring 20 procent.

Derudover angiver it-cheferne bedre it-ressource-udnyttelse og disaster recovery som bevæggrunde for at opdatere deres servere med virtualiserings-software.

Besværligheder på vejen

Samtidigt peger beslutningstagerne på flere problemer med virtualisering.

Især manglende intern ekspertise, besværligheder med implementeringen og højere omkostninger til mananagement-værktøjer og licens-spørgsmål er de største nuværende og fremtidige barrierer ved virtualisering, lyder det fra IDC.

"Licens-området er en voksende gråzone for mange, fordi de spørger sig selv, hvor mange licenser de skal betale for, når der eksempelvis ligger tre versioner af Windows i virtuelle maskiner på én fysisk server," forklarer IDC's chef-analytiker, Anders Elbak.

40 procent af it-beslutningstagerne regner ikke med, at der opstår større problemer ved implementeringen af de virtuelle maskiner.

Om disse 40 procent repræsenterer de virksomheder, der ikke kører eller har planer om at køre med virtualisering, melder undersøgelsen ikke noget om.

310 procent stigning

IDC påpeger, at virtualiserings-bølgen ved blive ved med at skylle ind over Danmark i de kommende år.

Det siger analysehuset blandt andet med baggrund i antallet af solgte servere, hvor halvdelen af alle nye servere i Danmark i 2012 vil have indbygget et virtualiseringslag.

Så selvom antallet af fysiske servere ikke vil stige, så vil det samlede antal solgte servere - fysiske og virtuelle - stige fra 45.000 i 2007 til 140.000 om fire år ifølge IDC.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere