Artikel top billede

Specialister i høj kurs på konsulentmarkedet

Opgaverne er færre, lønningerne lavere og vil man som konsulent undgå arbejdsløshed, er specialisering vejen frem på et presset konsulentmarked.

Lavkonjunkturen stikker sit grimme fjæs frem både her og på den anden side af Øresund, og konsulenterne presses hårdt både på den danske og den svenske side af sundet.

For at komme gennem lavkonjunkturen med skindet på næsen eller måske ligefrem fast arbejde anbefaler eksperterne, at konsulenterne specialiserer sig.

I høj kurs er konsulenter med speciale i systemudvikling, senior projektledere og specialister i mobile tjenester. Derimod ser det sortere ud for 'generalister' og test-konsulenter.

Uklar krystalkugle

Flere af de svenske konsulenthuse som Know IT og HiQ havde et forrygende godt 2008, men nu vover de færreste at se længere end et par måneder frem og frygter både pres på lønningerne og færre opgaver at kæmpe om.

"Udsigten er ikke sort, men uklar. I en højkonjunktur kan det være svært at sige, hvordan virksomheden har det om to-tre måneder. Nu er det maksimalt to måneder frem, man kan se," siger Per Agelli, administrerende direktør, Connecta, til idg.se.

Det indtryk bekræfter andre af topcheferne for de svenske konsulenthuse.

Know IT's Anders Nilsson vover ikke at se længere frem end til første kvartal. HiQ's Lars Stugemo tror, at der venter et strengt første halvår, men at andet halvår "meget ved kan blive bedre." Tietos Hannu ser udsigten for 2009 som "præget af usikkerhed, mens Anders Eriksson, administrerende direktør for Softronics vægrer sig ved overhovedet at komme med en prognose:

"Det kan du glemme alt om. Den, som kommer med en forudsigelse i dag, må være clairvoyant eller uforbederlig optimist. Det er historiske lavkonjunktur-signaler derude."

Prisen skal ned

At 2008 blev afsluttet med et tydeligt pres på priserne, bekræfter samtlige kilder i branchen, som idg.se har talt med. Årets sidste kvartal var slemt, og mange store kunder krævede reducerede omkostninger. Ifølge idg.se skal priserne være blevet trykket med mellem fem og 10 procent.

"Nu virker det som om vi har nået bunden. Man når en grænse, hvor kvaliteten kompromitteres. Og kan vi ikke garantere kvaliteten, bliver der ikke leveret noget," siger Patrik Boman fra Cybercom til idg.se.

Få af konsulenthusene i Sverige rekrutterer for tiden og ofte kun, når andre medarbejdere forlader virksomheden.

Mange siger farvel

Lønningerne er også under pres i takt med den vedholdende lavkonjunktur, og nogen får slet ikke løn længere.

Sigma har fyret en stribe ansatte for at spare 25 millioner kroner, Acando har varslet et farvel til 50 konsulenter, Elan IT har varslet fyring af 20, og Logica har givet knap 200 personer besked om, at de skal forlade virksomheden. Alle fire er enten svenske selskaber eller datterselskab af et internationalt firma.

Mange konsulenthuse hinsidan retter i øjeblikket blikket mod den offentlige sektor, der er knap så følsom over for konjunktursvingninger. Ifølge idg.se holder teleoperatørerne også næsen oven vande, mens det klemmer mere til hos telekommunikationsbranchen og bilindustrien.

Ifølge Lars Stugemo fra HiQ bliver konsulenterne i modgangen "mere hardcore og skyder på alt, der bevæger sig."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere