Artikel top billede

Janos Flösser, tidligere direktør i IO Interactive, ser ikke mange lyspunkter i den danske spilbranche.

Spilguru: Løbet er kørt for den danske spilbranche

Tidligere direktør for IO Interactive, Janos Flösser, mener, at løbet er kørt for flere internationale gennembrud i den danske spilbranche.

"Hvis du spurgte mig for 10 år siden, så ville jeg stadig have svar på, hvad man kunne gøre for den danske spilbranche. Men i dag er løbet kørt."

Så bastant er beskeden fra den tidligere direktør i spilfirmaet IO Interactive, Janos Flösser. I dag sidder han som kreativ direktør i Eidos, der i 2004 købte IO Interactive. Han ser umiddelbart ingen lyspunkter for den danske spilbranche, som han selv var med til at etablere tilbage i de sene halvfemsere.

Ifølge Janos Flösser, er der ingen investeringsgruppe i Danmark, der har haft modet til at få den danske spilbranche op i en international liga. Derfor kan de fleste spilfirmaer i Danmark ikke længere følge med de store produktioner i udlandet.

"Der var på et tidspunkt en gylden mulighed for at investere i den danske spilbranche, men det nødvendige skridt kom aldrig. I dag ser vi firmaer som Blizzard have over 2.000 ansatte, og store spil har i dag har produktionsomkostninger på 50 til 70 millioner dollars (280-400 millioner kroner red.)," siger Janos Flösser.

Glem mobilspil

Heller ikke initiativer om at satse på mobilspil giver Janos Flösser meget for.

"Alle taler om mobilspil for tiden, men hvorfor skal brugerne lige netop vælge et dansk mobilspil? Der er tusinder af mobilspil på markedet, og mange af dem er faktisk gratis," siger Janos Flösser.

"De store spilproducenter tjener en stor del af kagen på distribution af mindre spil. Når jeg ser på, hvilke spiltitler, der ligger på Nintendos top 20, så er de fleste af titlerne fra Nintendo selv. Det er meget svært at lave et spil, der virkelig har gennemslagskraft."

At Danmark ikke kan leve af mobilspil, er Anders Højsted, medlem af bestyrelsen i den globale spiludviklerorganisation, International Game Developer Association, enig i.

"Man skal ikke blot satse på mobilspil og såkaldte "casual"-spil. Der er en grund til, at folk ikke kan tjene penge på at lave wii-spil, når Nintendo som distributør skal have en del af kagen selv," siger Anders Højsted.

Penge skal der til for at realisere potentialet

Selvom Janos Flösser ser et enormt talentpotentiale i Danmark blandt spiludviklerne, så er talentet ikke nok, hvis selskaberne skal kunne klare sig på det internationale marked og skabe vækst.

"Der er rigtig gode talenter i Danmark, men det er bare ikke nok, når der er rigtig gode talenter over alt i verden. Samtidig kan vi ikke konkurrere på lønforholdene i Danmark. I dag er produktionsomkostningerne for spil simpelthen så store, at der skal andre beløb på bordet, hvis Danmark skal følge med," siger Janos Flösser.

"Vi skal op i milliardstørrelsen af investeringer til computerspil, hvis det virkelig skal nytte noget. Hvis man kigger på den danske film- og teaterbranche, så er det jo et område, der ikke kan overleve uden offentlig støtte."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere