Artikel top billede

Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto (Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Økonomisk slagsmål om Tetra-nettet buldrer videre

Det økonomiske opgør om statens Tetra-ordre fortsætter. En ny dom fra Østre Landsret går telemillionæren Hans Damm imod.

Nu er der faldet endnu et knytnæveslag i det juridiske slagsmål efter statens milliardordre hos Motorola om ét samlet radionetværk baseret på Tetra-teknologien til Danmarks mange offentlige og private beredskabstjenester - frem for alt politi, brandvæsen og ambulancer.

Motorola vandt i 2007 udbuddet i skarp konkurrence med et konsortium af selskaber anført af den sønderjyske telemillionær Hans Damm, der grundlagde sin formue på at udvikle protokoller til det analoge mobilsystem NMT, og hans selskab Damm Cellular Systems.

Mandagens lige højre kom fra Østre Landsret, der gav Økonomistyrelsen medhold i et sagsanlæg mod Klagenævnet for Udbud. Klagenævnet havde givet Hans Damm medhold i en klage over Tetra-sagen.

Staten aflivede Tetra-selskab

Da Motorola vandt udbuddet, var det nemlig den anden af to massive mavepustere fra staten, der tilsammen fjernede ethvert kundegrundlag fra det Tetra-netværk, som Hans Damm havde investeret store summer i.

Først vedtog Folketinget, at alle danske beredskabstjenester skulle tvinges til at bruge samme leverandør - politikerne affejede derved statens tidligere forsikringer om det modsatte. Dernæst vandt Motorola som sagt Økonomistyrelsens udbud om at levere nettet.

Dermed stod Hans Damm reelt tilbage med et værdiløst Tetra-net og en værdiløs licens, så han få måneder efter udbuddet måtte dreje nøglen om på selskabet TetraStar, der skulle have været operatør af hans net.

"Det har været et dyrt eksperiment. Jeg har ikke det nøjagtige tal, men det løber nok op i en 60 til 70 millioner kroner," sagde Hans Damm dengang til Computerworld.

Erstatningssag mod staten

Men samtidig indledte han det juridiske slagsmål om forløbet, som han mente ikke var foregået fair og på lige vilkår.

Dels anlagde Hans Damms selskab erstatningssag mod staten, dels klagede han over Økonomistyrelsen i Klagenævnet for Udbud, som gav ham medhold i, at Økonomistyrelsen havde handlet ulovligt. Klagenævnet annullerede ikke tildelingen af ordren til Motorola, men afgørelsen gav alligevel Hans Damm skyts til en sin erstatningssag, der ventes at komme for retten næste år.

Men Økonomistyrelsen reagerede med at lægge sag an mod Klagenævnet for Udbud, fordi styrelsen mente, at nævnet havde begået fejl i sin behandling af Hans Damms klage. Det er denne sag, der nu er faldet ud til Økonomistyrelsens fordel, hvorved en del af klagenævnets afgørelse er dømt ugyldig.

Hans Damms advokat, Niels Christian Ellegaard, meddeler i en mail til Computerworld, at han forventer, at klagenævnet enten anker sagen til Højesteret eller udelukkende genbehandler den lille del af klagesagen, som Østre Landsret har dømt ugyldig.

Klagenævnet for Udbud oplyser til Computerworld, at det endnu ikke har taget stilling til, hvordan det vil reagere på dommen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere