Artikel top billede

Statens tetra-valg kan ramme danske TetraStar hårdt

Statens tetra-afgørelser kan ødelægge TetraStars forretning. "Det lugter af ekspropriation," siger ejeren, den sønderjyske tele-rigmand, Hans Damm.

TetraStar kan blive nødt til at lukke sit danske tetra-netværk, efter konkurrenterne Motorola og Zenitel løb med ordren til fremtidens beredskabsnet, SINE.

Sådan lyder det fra Hans Damm, der både ejer Tetrastar, der fungerer som operatør, og Damm Cellular Systems, der producerer basestationer til tetranetværk.

"Det har fatale konsekvenser," fastslår Hans Damm.

Tilbuddet er stadig gyldigt

Tetra er en standard for radiokommunikation, som bliver brugt i cirka 80 lande.

I Danmark har kun Dansk Beredskabskommunikation og TetraStar licenser til tetra.

Dansk Beredskabskommunikation er ejet af Motorola og Zenitel og vandt i fredags en milliardordre om at bygge fremtidens beredskabsnet, baseret på tetra.

Officielt er udbudsrunden endnu ikke slut, og Hans Damm slår derfor fast, at tilbuddet fra TetraStar og selskabets allierede stadig er gyldigt.

Alliancen tæller virksomhederne SAAB Communications, Mærsk Data Defence og ELTEL Network Telecom.

Ny lov fjerner TetraStars kundegrundlag

Reelt er slaget om SINE tabt. Og tabet er værre end først forventet.

For nyligt vedtog Folketinget nemlig at tvinge alle beredskabsmyndigheder i staten, kommunerne og regionerne til at benytte det kommende landsdækkende radionet.

I første paragraf står det, at forsvarsministeren også kan vælge at tvinge private over på SINE.

Hans Damm mener, at loven er så uklar, at den kan betyde, at TetraStars kundegrundlag forsvinder.

"Vi ved ikke, om det omfatter taxaer eller lignende. Vi ved ikke, om vi har alle vores civile kunder længere," siger Hans Damm.

"Det lugter af ekspropriation."

Erstatningskrav mod staten

I forvejen har en række andre radiokommunikationsaktører lagt sag an mod staten på grund af den nye lov, som de kalder konkurrenceforvridende.

Hans Damm vil ikke direkte sige, om TetraStar kræver penge tilbage fra staten, men "vil forholde sig til det", når han kommer hjem fra en konference i Spanien.

Motorola vil ikke kommentere, hvad de har tilbudt for at blive leverandør på SINE, da kontrakten endnu ikke er underskrevet.

"Vi er meget glade, og vi er meget stolte over, at vi er blevet valgt som leverandør," siger Bo Wassberg, der er administrende direktør for både Motorola og Dansk Beredskabskommunikation.

Analysehuset Gartner har anslået, at der skal bruges mellem 1,9 og 2,4 milliarder kroner på infrastruktur og Tetra-udstyr til det danske beredskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere