Artikel top billede

It-giganter kæmper om retten til cloud-standard

Lige nu kæmper amerikanske cloud-udbydere om retten til at sætte standarden i skyen, To danske cloud-eksperter vurderer, at software-standarder i skyen er mere end tvivlsomme.

Varm luft har det med at stige til vejrs og blive til skyer.

Og selv om cloud computing stille og roligt er ved at blive en etableret del af mange virksomheders it-infrastruktur, er der stadig en del varm luft omkring dataskyernes standarder, som langtfra er på plads - og måske aldrig kommer det.

Senest har The Open Group skudt underafdelingen Cloud Work Group på banen for at være en form for standard-enhed, der skal fungere som en rådgivnings- og vejledningsorganisation i fremskyndelsen af egentlige cloud-standarder.

"Cloud-gruppen er helt nystartet, så det er stadig uklart, hvem der går med i projektet. Men det bliver interessant at se, om Open Group kan opnå samme position, som den har indenfor arkitektur, hvor den er meget dominerede," lyder vurderingen fra sikkerhedsekspert Carsten Jørgensen fra Devoteam Consulting, som både via sit arbejde og fritidsprojektet cloudsecurity.dk har arbejdet en del med cloud-sikkerhed.

Han forklarer, at lige nu er standarder i skyen det vilde vesten, hvor store amerikansk cloud-udbydere som Amazon, Rackspace, GoGrid og til dels SaaS-leverandøren Salesforce sætter dagsordenen.

"Der findes ikke standard cloud-teknologier eller produkter, så alle cloud-udbydere udvikler hver deres tjenester eller ændrer og tilpasser på de eksisterende platforme […] Nogle af de store markedsledere vil komme til at fungerer som den "standard", de øvrige leverandører vil sammenligne sig med," siger Carsten Jørgensen.

Standarder er standard-snak

Projektleder Frederik Orellana fra Niels Bohr Instituttet arbejder med grid og cloud computing og har tilbragt en del år i Schweiz, hvor han blandt andet arbejdede i forskningscenteret CERN.

De store kan sabotere standard-arbejde

Han har fulgt cloud-udviklingen på tæt hold, og mener ikke, at der vil komme store, forkromede cloud-standarder.

"Man kan jo heller ikke bare migrere fra Microsofts SQL-server til IBM's DB2 ved tryk på en knap, selv om SQL er standardiseret. Det samme gælder i skyen, hvor det vil være meget komplekst at udvikle en standard til hele software-stacken," siger Frederik Orellana.

Samtidig understreger han, at standarder snarere er i cloud-kundernes interesse frem for at stå på de nuværende og fremtidige cloud-spilleres ønskeliste.

"Hvis de helt tunge it-drenge skal ind i cloud-computing, kan de jo ikke sælge deres konsulent-ydelser, når kunderne bare kan shoppe rundt i de billigste skyer. Deres incitament for at medvirke i et standardiseringsarbejde kunne derfor være at sabotere en eller flere cloud-standarder med snak og mere snak," siger forsker Frederik Orellana.

Oplagt standardudfordring

Han synes, at al snakken om cloud-standarder lyder som salgsgas fra "de store drenge" frem for et egentligt stykke arbejde, der vil komme kunderne til gode.

"Vi har også set den slags forsøg inden for grid-computing i de seneste 10 år, uden det har ført til meget," forklarer han.

Carsten Jørgen fra Devoteam Consulting slår dog fast, at inden for visse områder vil standardisering være absolut påkrævet, hvis kunderne skal lokkes med op i skyen.

"Lige nu kan cloud-kunderne langtfra altid overvåge deres performance i skyen, men det er i stedet fuldstændig leverandør-afhængigt. Derfor er overvågning i skyen en oplagt standardudfordring," siger Carsten Jørgensen.
IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Senior Java-udvikler

Hansen Technologies Denmark A/S

Wintel Engineer

Den Selvejende institution Dansk BørneAstma Center

Full-stack Python developer

Mascot International

Security System Administrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?