Snart er din netbook old school - afløseren er på vej

ComputerViews: Afløseren for netbook'en er på vej. Den ligger i tråd med en udviklings-tendens, der gennemsyrer hele pc-industrien, og den adskiller sig markant fra netbooken på centrale områder.

ComputerViews: Ikke en mobil-telefon. Og ikke en netbook. Men en hybrid. En smartbook.

Adskillige af verdens store mobil-selskaber ser klare tegn på, at næste udviklings-trin i sammensmeltningen af mobil-telefoner og pc'er bliver et netbook-lignende apparat, som bare ikke er en netbook.

Under motorhjelmen bliver der nemlig skruet op for mobil-funktionaliteten og ned for de pc-karakteristika, der i en tid, hvor mobilitet i høj grad er i højsædet, ofte regnes for direkte irriterende.

Det drejer sig især om tid. Opstarts-tid. Opkoblings-tid. Databehandlings-tid. Bruger-tid.

Pc på det ydre, smartphone inden i
Smartbooken er nemlig et apparat, der på det ydre ligner en netbook - altså en minicomputer af den type, der i de seneste år i den grad har oplevet et veritabelt gennembrud.

Når det gælder funktionalitet skruer smartbooken imidlertid ned for nogle af de funktionaliteter, der helt åbentlyst gør netbooken til det, den er, nemlig en lille pc.

Smartbooken skal - som mobiltelefonen - altid være tændt, altid koblet på nettet, altid klar.

I smartbooken skæres således både Windows-styresystemet, Office-pakker og anden tungere pc-software væk, fordi den tager tid at starte op på den der arbejdende pc-måde.

Også Intel - der i dag leverer chip til mange netbooks - kan løbe ind i problemerne.

De nye smartbooks vil nemlig som udgangspunkt køre på ARM-chips, der i dag allerede anvendes i en række avancerede bærbare apparater som iPhone, N97, Blackberry, Kindle og en lang række GPS'er.

ARM-chip er ikke særligt hurtige. Men de er bittesmå - faktisk ned til en fjerdedel af den størrelse, som Intels Atom-chip, der anvendes i mange netbooks i dag.

Det betyder, at deres strømforbrug er markant mindre end Atom-chippen, hvilket igen betyder, at batteriet holder meget længere i et ARM-baseret apparat - måske op til flere dage, selv om apparatet er tændt og i gang og koblet på nettet hele tiden.

Snart lander de første i butikkerne
De første smartbooks ventes lanceret i slutningen af året, lyder det fra store producenter som Acer og Dell, ligesom en række af de helt store taiwanske producenter, der leverer apparater til Apple, HP og Lenovo, så småt er ved at sætte i gang.

De første smartbooks vil efter alt at dømme komme til at køre på enten Linux, Googles Android eller Googles kommende webbaserede styresystem, Chrome OS, der er netbaseret, og derfor ser ud til at passe godt sammen med smartbook-konceptet.

For producenterne kan smartbooken blive næste trin i den udviklings-trappe, som computer-teknologien har bevæget sig på i de seneste år.

Her handler alt om mobilitet og at kunne bevæge sig rundt og være på - hele tiden og altid. Og jo færre hindringer mellem beslutning og net-aktivitet, jo bedre.

I industrien taler man endda om den perfekte forening af apparat, højhastigheds-netværk og internet. Og det siger sig selv, for alle parter ser gode indtjenings-muligheder, hvis smartbooken slår igennem:

Pc-producenterne får et nyt marked at høste på, og tele-udbyderne vil kun klappe i hænderne, hvis der kommer computere, der skal være på nettet døgnet rundt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
SF og Enhedslisten kræver flere penge til politiets cyberenhed: Skal investeres i øget efterforskning af digitale krænkelser
Der skal flere penge til Rigspolitiets Cybercrime Center NC3. Det kræver SF og Enhedslisten, der mener, at der er brug for flere penge til at opklare digitale krænkelser.
Computerworld
Kinesiske OnePlus slipper vild telefon løs: Byder på et snedigt batteri-trick
Mobilproducenten OnePlus nye toptelefon byder på et uset batteri-trick - den lader usædvanlig hurtigt op.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.