Artikel top billede

Fladskærme bliver mere og mere flade, men hvorfor ikke overveje at bruge husets ruder som skærme?

Danske forskere udvikler digital vinduesfolie

Danske forskere udvikler digital folie med indlejrede kredsløb, styringssoftware, processor, projektor og et webkamera. Folien stopper solen og kan bruges som tv-skærm.

Brug dine vinduer som tv-skærme samtidig med, at du blokerer for solen og sparer strøm til klimaanlægget.

Sådan kan forventningerne til den danske opfindelse iBlinds formuleres.

IBlinds er en folie, der kan klæbes på vinduer. I folien er der indlejrede kredsløb, og løsningen kommer komplet med styringssoftware, processor, en projektor loftet og et webkamera i toppen af ruden.

Løsningen tilpasser sig automatisk solens stråler, og dæmper lysindfaldet i rummet. Man kan kalde det et intelligent vindue, der kan sammenlignes med et sæt usynlige persienner.

"Når solens stråler er stærke, bliver glasset matteret, så solen ikke kan skinne igennem. Kommer der en sky for solen, bliver vinduet igen transparent ved, at der bliver sat en smule strøm til folien," fortæller Lars Bjørn, administrerende direktør i Phi Invention.

Phi Invention er den kommercielle udløber af et hold universitetsfolks arbejde. Det er forskere fra CAVI, Centre for Advanced Visualisation and Interaction, på Aarhus Universitet, der har udviklet den interaktive del af iBlinds, der siden er blevet til virksomheden Phi Invention.

Ruden som skærm

I folien er der indlejrede kredsløb. I samspil med styringssoftware, en processor, en projektor til loftet og et webkamera i toppen af ruden, bliver iBlinds mere end en usynlig, interaktiv persienne: Folien kan bruges som tv-skærm.

"Når folien er matteret, kan den også projektere levende billeder ligesom en fladskærm. Vores opfindelse er oplagt at bruge i mødelokaler eller som udstillingsvindue i forretninger. Om dagen kan ruden fungere som almindeligt forretningsvindue, og om aftenen kan den bruge det som reklamesølje for produkter," forklarer Lars Bjørn.

I Odense har DSB netop valgt at bruge iBlinds i sit nye venterum til rejsende på første klasse. Det forvandler en del af glasvæggen til en skærm på to kvadratmeter, hvor TV2 News kører. Folien styrker samtidig ruden, og gør den hårdfør over for hærværk, hvis nogen af førsteklassespassagererne skulle finde på at flippe ud.

iBlinds blev afprøvet i 2008, da stormagasinet Salling i Århus brugte folien til at fange de forbipasserendes bevægelser. Når en person stod foran ruden blev den gennemsigtig, og personen kunne betragte de udstillede varer. Når folk stod længere væk, var ruden mat, og viste en B&O-reklame.

Energibesparelser

Folien er også en energisparer, for når vinduet er matteret, reflekterer det samtidig solens stråler.

"Det betyder, at aircondition i sommerhalvåret bliver overflødigt. Samtidig isolerer vinduet også bedre end traditionelle vinduer. Det giver en klima- og energibesparende gevinst, da det ikke vil være nødvendigt at skrue så højt op for varmen om vinteren," lover Lars Nørgaard Bjørn.

Han peger på, at de mange erhvervsdomiciler med kæmpe store flader af glas, kan hente mange fordele ved at bruge iBlind-folien, der filtrerer mindst 89 procent af solens sundhedsskadelige UV-stråler fra. Den kan justeres trinløst, så matteringen af ruden fungerer som et rullegardin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere