Artikel top billede

Dansk fiber-udrulning halser efter Norge og Sverige

Danmark ligger nummer fem på en liste over de europæiske landes fiber-udrulning. Norge og Sverige er dog langt foran os.

Interesseorganisationen FTTH Council Europe (Fiber-to-the-home) har offentliggjort en ny liste over fiber-udrulningen i de europæiske lande.

Danmark ligger fortsat pænt oppe på listen over landene med den største fiber-penetration. Vores placering på femtepladsen dækker over, at 5,7 procent af de danske bredbånds-brugere er koblet op via fiberoptiske kabler.

Vores nordiske naboer giver os dog baghjul i statistikken. Sverige kan prale af at være helt oppe på 10,9 procent, mens nordmændene kommer lige efter med en fiberandel på 10,2 procent ud af det samlede antal bredbånds-brugere.

Foran Danmark kommer også Andorra og Slovenien, mens lande som Island og Finland ligger længere nede på top 10.

"Ranglisten demonstrerer tydeligt, at Skandinavien og kontinentets mindre økonomier fortsætter med at dominere denne liste," udtaler Thomas Kallstenius, talsperson fra FTTH Council Europe.

I FTTH's statistik fra december 2008, lå Danmark ligeledes på en femteplads. Dengang havde 3,6 procent af de danske bredbånds-abonnementer fiber som teknologi.

Milliarder investeres

I de senere år har de danske fiber-selskaber pumpet store summer i at grave de fiberoptiske kabler ned i jorden.

Dansk energi, der repræsenterer selskaberne, oplyser, at man tilsammen forventer at investere mere end 15 milliarder kroner i fibernet over en 10-årig periode. Frem til 2008 havde fiber-selskaberne investeret cirka 5,5 milliarder kroner.

Det er dog langt fra alle fiber-eventyrene, der er gået efter planen. Fiberselskabet MidtVest Bredbånd røg i januar ind i en betalingsstandsning, da en af medejerne i form af Ringkøbing Amts Højspændingsforsyning (RAH) trak sig fra projektet. Siden er MidtVest Bredbånd blevet begæret konkurs.

Virksomhedens bestyrelse har tidligere oplyst, at ejerkredsen og MidtVest Bredbånd har brugt op mod en milliard kroner på at nedlægge fiber-bredbånd.

Ifølge IT- og Telestyrelsen seneste halvårsstatistik var der i andet halvår 2008 i alt 80.051 fiber-abonnementer i Danmark. Til sammenligning var der 1.246.737 xDSL-abonnementer.

I alt var der i andet halvår 2008 2.041.902 bredbånds-abbonementer i Danmark, hvilket vil sige internetforbindelser med minimum 144 kbit/s downstream.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere