Artikel top billede

"Ledelsen erkender i dag, at emner som collaboration-tools, ERP- og intranet-løsninger bliver vigtigere og vigtigere, og derfor tilbringer de it-ansvarlige mere og mere tid på de bonede gulve," siger it-direktør Torben Bonde. Foto: Vestas

Vestas: Ledelsen har fået øjnene op for it

Hos vindmølleproducenten Vestas holder it-direktøren ugentlige møder med finansdirektøren og ser resultater og omkostninger som en dualisme i hverdagen.

Hos vindmølleproducenten Vestas går en tredjedel af it-budgettet til innovative projektforslag, og hver uge holder it-direktøren møde med økonomidirektøren, der også sidder i direktionen.

Det fortæller Torben Bonde, it-direktør hos Vestas, der har i alt 21.000 ansatte verden over.

Torben Bonde er en af de 2.500 it-direktører, der er blevet interviewet til en verdensomspændende undersøgelse af hverdagen for CIO'er (Chief Information Officers).

"Der er ikke noget i undersøgelsen, som overrasker mig i særlig grad. Ting som centralisering, standardisering og barbering af omkostninger arbejder jeg selv med, og hvad de ting angår, ligger vi i Vestas meget på linje med it-direktører over hele verden," siger Torben Bonde.

Få ideen og før den ud i livet

Undersøgelsens nøglekonklusioner er, at dagens it-direktør eller CIO skal optræde mere forretningsmæssigt.

Han har både ansvar for at lancere ideer baseret på tekniske kompetencer og også ansvaret for, at ideerne efterfølgende bliver realiserede og skaber mere værdi for virksomheden.

Samtidig skal den moderne CIO være i stand til at skære i omkostningerne og være parat til at påtage sig et bredere forretningsmæssigt ansvar, der omfatter mere end bare it-funktionerne.

Torben Bonde kan kende de fleste af emnerne i undersøgelsen fra sin egen hverdag.

"For mig er hverdagen en dualisme mellem at skabe de overordnede forretningsresultater samtidig med, at it-forretningen skal køres cost effektivt. It er også blevet en mere kritisk del af selve forretningen. Dermed har ledelsen fået øjnene op for, at it er en vigtig del af at nå deres planer og milepæle. It er i dag ikke bare noget nede i kælderen, som ledelsen ikke forstår," siger Torben Bonde og fortsætter:

"Ledelsen erkender i dag, at emner som collaboration-tools, ERP- og intranet-løsninger bliver vigtigere og vigtigere, og derfor tilbringer de it-ansvarlige mere og mere tid på de bonede gulve."

Ændringer sker hurtigere

Torben Bonde er ikke selv medlem af direktionen, men er koblet ret direkte til Vestas finansdirektør Henrik Nørremark, som han holder ugentlige møder med.

Undersøgelsens budskaber om, hvor stor en rolle parametre som god performance og innovation spiller, hænger ifølge Bonde sammen med, at "change hastigheden" er øget - altså at ændringerne kommer stadig hurtigere.

"Nye organisationsmodeller kræver, at vi skal arbejde på andre måder, og så kan it ikke bare blive stående på samme sted," lyder det fra Vestas-CIO'en.

Han skelner i forretningen Vestas mellem to niveauer. Først den daglige drift, altså at tingene spiller hver eneste dag i hele virksomheden. Dernæst evnen til at fange ændringer. At transformere behov fra forretningen ind i it-løsningerne og styre dem over driften.

En tredjedel til ændringer

På Vestas er en tredjedel af it-budgettet lagt an til rene ændringer - det vil sige projektforslag vedrørende ERP, intranet eller måske scannere - det som Torben Bonde kalder ændringer eller innovation.

"Resten af budgettet, de to tredjedele, går til at holde det i luften, vi har og støtte brugerne så godt som muligt," siger han.

At tre ud af fire af de adspurgte 2.500 CIO'er har gang i en eller form for virtualisering kommer heller ikke bag på Torben Bonde:

"Jeg kender ikke definitionen på undersøgelsens virtualiseringsprojekter, men hvis det er virtuelle serverstrukturer á la VMwares, så er det noget, vi har arbejdet med i mange år. En ret stor del af vores infrastruktur er allerede bygget op virtuelt og består altså ikke af fysiske servere. Idéen med det er dels at spare kapacitet, dels at reducere strømforbruget," lyder det.

Danske virksomheder er langt fra blandt verdens største og derfor skal undersøgelsens konklusioner nok tages med et gran salt set i forhold til de hjemlige tilstande.

Nøgletal fra undersøgelsen:
* 83 procent af de 2.500 adspurgte CIO'er peger på business intelligence og analytics som redskaber til at øge virksomhedens effektivitet.

* 71 procent planlægger yderligere investeringer i 'risk management' og 'compliance'.

* 76 procent er i gang med eller planlægger virtualiseringsprojekter.

* 76 procent forudser, at de i løbet af de kommende fem år vil have en stærkt centraliseret infrastruktur og godt halvdelen af de 73 procent forventer at implementere helt standardiserede 'low-cost'- forretningsprocesser.

* 55 procent af CIO'ens tid går i dag til aktiviteter, der har med innovation at gøre, hvorimod de traditionelle it-opgaver som infrastruktur og 'operations management' kun står for 45 procent af CIO'ens tidsforbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere