Artikel top billede

Global anti-pirataftale atter omgærdet af mystik

Kun 42 jurister har indflydelse på den kontroversielle antipirat-aftale ACTA, som skal gælde globalt, afslører lækket liste fra NGO. Langt de fleste repræsenterer rettighedshavere.

Hemmelighedskræmmeriet om morgendagens antipiratpolitik i USA, EU og resten af den frie verden i form af den kontroversielle ACTA-aftale (Anti-Counterfeit Trade Agreement) fortsætter.

Nu viser det sig nemlig, at blot 42 jurister har adgang til det materiale, der kommer til at berøre borgerne i en lang række vestlige lande.

Af disse jurister, som alle har underskrevet en fortrolighedserklæring, er blot fire repræsentanter for offentlige myndigheder, mens resten repræsenterer rettighedshavere, skriver Ars Technica.

ACTA-aftalen, som skal dæmme op for piratkopiering af både fysiske og digitale produkter på globalt plan, indeholder en række vidtrækkende tiltag, som blandt andet kan komme til at betyde, at almen retspraksis sættes ud af spil, og at det er op til den enkelte at bevise sin uskyld.

Samtidig kan aftalen, hvis det står til musikindustrien, betyde, at internetudbydere skal overvåge trafikken på internettet, og skride ind, hvis der forekommer brud på ophavsret.

Aftalen skal sikre, at personer, som afsløres i fildeling, mister retten til at tilgå internettet. Internet-leverandører, som nægter at udføre dette indgreb, skal kunne straffes, hvis det står til den amerikanske interesseorganisation RIAA (Recording Industry Association of America).

Offentliggjorde liste med jurister

Organisationen Knowledge Ecology International (KEI), som blandt andet arbejder med lovgivning omkring internettet, offentliggjorde i sidste uge en liste med navnene på de 42 advokater.

Det skete, fordi organisationen i september fandt ud af, at USA's Trade Representative's Office i hemmelighed havde indhentet meninger fra de 42 jurister til ACTA-aftalens internetdel, selvom disse havde underskrevet en fortrolighedsaftale, skriver Ars Technica.

iPod-konfiskeringer

Det er ikke første gang, at den kommende ACTA-aftale er omgærdet af mystik. I Europa lagde EU i november låg på de hemmelige forhandlinger, hvilket gjorde græsrodsorganisationer bekymrede.

Forhandlingsparterne bag ACTA-aftalen har tidligere bedt brancheorganisationer om input til, hvad aftalen skal indeholde.

Det resulterede i en række forslag, blandt andet, at iPods og bærbare computere skulle kunne beslaglægges ved grænserne, hvis de indeholdt piratkopieret musik.

EU gjorde det dog senere klart, at private borgere ikke behøver at frygte at få snuppet musikafspillere af toldere.

"ACTA fokuserer ikke på enkeltpersoner. Det handler om organiseret kriminalitet og storsmugleri, som udgør en trussel overfor offentlighedens sikkerhed. Det handler ikke om at begrænse borgernes rettigheder eller at genere forbrugere," har talsmand for Europa-Kommissionen, Martin Selmayr, tidligere udtalt.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere